Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

De verdediging van Thijs H.: Geen gevangenisstraf, wel TBS voor 3 keer doodslag

Den Haag

Thijs H. kampte met ernstige psychose
Er is geen ruimte voor strafoplegging aan Thijs H. nadat hij in een psychose drie mensen in mei 2019 om het leven bracht. ‘’In een zaak als deze, waar het intense leed van de nabestaanden botst met de ontoerekeningsvatbaarheid van een ernstig psychiatrisch zieke verdachte, is een voor iedereen als rechtvaardig gevoelde uitkomst wellicht onmogelijk‘’. Met deze passage uit het vonnis van de zaak die bekend staat als de bioscoopmoorden (ook al ging het om doodslag in die zaak) startten de advocaten van Thijs het pleidooi op 17 februari 2022. Het Openbaar Ministerie formuleerde op 16 februari 2022 strafeis van 30 jaar cel en tbs. Strafrechtadvocaat Job Knoester vergeleek de eis met het advies eerst een marathon te lopen aan een man die een hartaanval heeft gehad om pas daarna naar de operatiekamer te gaan.

Gedragingen Thijs vloeiden volledig voort uit psychose
Het Openbaar Ministerie voerde aan dat er vermoedelijk sprake was van een stoornis, maar wist niet te duiden om welke stoornis dit zou moeten gaan. Het OM koos ervoor een rapport te volgen van een psychiater en psycholoog waarin eigenlijk niet tot duidelijke conclusies werd gekomen. Sterker nog; ze concludeerden geen advies te kunnen uitbrengen. De verdediging had juist op dit rapport veel kritiek en nam veel tijd dit te fileren. Strafrechtadvocaten Serge Weening, Bo te Baerts en Job Knoester betoogden dat de gedragingen van Thijs tijdens de delicten volledig werden gestuurd door een ernstige psychose, voortkomend uit schizofrenie. Hierbij wezen zij op vier deskundigen. Een uitgebreide rapportage van het Pieter Baan Centrum en weer een andere psycholoog en psychiater.

Geen ander motief dan psychose
De advocaten voerden aan dat er geen andere verklaring is voor de levensdelicten dan de psychose. Thijs is geen psychopaat, kende de slachtoffers niet en ook een ander motief bleek niet denkbaar.

Medicatie die psychoses aanwakkerde
De advocaten stonden in een urenlang pleidooi stil bij veel elementen en medische stukken uit de tijd voorafgaand aan de delicten waarin zij steun zien voor het bestaan van ernstige psychische problemen bij Thijs. Onder andere strafpleiter Weening benadrukte dat Thijs bovendien tijdens een behandeling in de GGZ voorafgaand aan de delicten dexamfetamine kreeg voorgeschreven, terwijl dat gevaarlijk is voor mensen die gevoelig zijn voor een psychose. Dit medicijn kan juist psychoses aanwakkeren. Dexamfetamine werd aan Thijs voorgeschreven ter behandeling van ADHD. Een aandoening die, zo concludeerden ook de deskundigen, onjuist bleek te zijn gediagnostiseerd door GGZ-instelling Mondriaan. Thijs had en heeft geen ADHD.

Ouders van Thijs vroegen tevergeefs om hulp
Advocaat Te Baerts hield het gerechtshof onder verwijzing naar feiten uit het dossier voor dat de moeder van Thijs, voordat het vreselijk mis ging, veel pogingen deed hulp te krijgen voor haar zoon. De ouders van Thijs zagen dat het niet goed ging met hun kind. Zij vreesden in het bijzonder dat hij opnieuw een zelfmoordpoging te doen. Dat deed Thijs ook al in november 2018. Te Baerts stelde de vraag of de twee slachtoffers van de Brunssummerheide nog zouden hebben geleefd als de moeder van Thijs wel was gehoord. Ze gaf zelf het antwoord: we zullen het nooit weten. Knoester zag in het dossier een moeder die alle zeilen moest bijzetten om ervoor te zorgen dat haar kind geestelijk fit zou zijn om het strafproces letterlijk en figuurlijk te kunnen overleven.

Geen moord, wel doodslag
Strafpleiter Weening betoogde dat de omvang van de psychische problemen bij Thijs zodanig was dat er geen sprake is van voorbedachte rade. Hij vroeg het gerechtshof Thijs vrij te spreken van moord, maar te komen tot doodslag.

Uitspraak
Het gerechtshof doet op 17 maart 2022 uitspraak.

Bronnen:
De Telegraaf
Het Algemeen Dagblad
De Limburger; en
1Limburg.

De advocaat die de verdachte(n) in deze strafzaak bijstaat is:

Serge Weening

STRAFRECHTADVOCAAT

Bo te Baerts

STRAFRECHTADVOCAAT

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.