Wat is de meervoudige strafkamer?

Bij rechtbanken en gerechtshoven in Nederland kent men enkelvoudige en meervoudige kamers. Bij een enkelvoudige kamer wordt recht gesproken door een 1 rechter, een meervoudige kamer bestaat uit 3 rechters.

Uit welke rechters bestaat de meervoudige strafkamer?

Bij zaken die worden gevoerd voor een meervoudige kamer, is één rechter de voorzitter. De rechters overleggen onderling in de raadkamer, en wijzen uiteindelijk een gezamenlijk vonnis. Wat wordt besproken in de raadkamer wordt het geheim van de raadkamer genoemd. Niemand weet wat de rechters precies hebben besproken, of zij het met elkaar eens waren en of er een stemming heeft plaatsgevonden.

Welke strafzaken worden door de meervoudige strafkamer behandeld?

De meervoudige strafkamer is belast met het berechten van meer ingewikkelde en zwaardere strafzaken. De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. De behandeling kan zeker bij grote strafzaken soms meer dan een zittingsdag in beslag nemen.

Hoe gaat het eraan toe op een inhoudelijke zitting bij de meervoudige kamer?

Na het uitroepen van de zaak door de bode op de gang van de rechtbank, begint de rechter de zaak meestal met het vragen naar uw personalia. Nadat die vastgesteld zijn, zal de officier van justitie de zaak voordragen en zeggen waarvan u wordt verdacht. Na de voordracht begint de behandeling van de feiten, waarbij de rechter delen uit het dossier aan de verdachte voorhoudt. Soms worden ook getuigen nog op de zitting gehoord. Als de zakelijke kant van de zaak afgerond is, zal de rechter met u in gesprek gaan over uw persoonlijke omstandigheden. Hierna zal de officier in een requisitoir zeggen wat hij van de zaak vindt en zal hij ingaan op een eventuele straf. Daarop mag de advocaat reageren met een pleidooi waarbij hij alles naar voren zal brengen dat in uw belang is. Eventueel reageren officier en advocaat daarna nogmaals op elkaar, waarna u het laatste woord heeft en de voorzitter de zitting zal sluiten.

Op welke termijn doet de meervoudige strafkamer uitspraak?

De meervoudige strafkamer doet anders dan de politierechter niet direct uitspraak na de behandeling van de zaak. In bijna alle gevallen volgt het vonnis maximaal 14 dagen na de behandeling van de zaak ter zitting.

U kunt bij de uitspraak aanwezig zijn. Dit is niet verplicht, u kunt hiervan afstand doen. Ook in het laatste geval bent u dezelfde dag nog op de hoogte van uw vonnis. Uw advocaat kan op de dag van de uitspraak contact opnemen met de strafgriffie.

Welke straffen en maatregelen kan de meervoudige strafkamer opleggen?

Een meervoudige kamer beoordeelt in het strafrecht veelal zaken waarbij door de officier van justitie een gevangenisstraf die langer is dan één jaar of een maatregel wordt geëist. Wanneer er een korte gevangenisstraf, geldboete of werkstraf wordt geëist, zal de zaak worden voorgelegd aan de enkelvoudige kamer (ook wel de politierechter genoemd). Anders dan de politierechter, kan de meervoudige strafkamer maatregelen opleggen, zoals TBS, en plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders. Daarnaast kan de meervoudige strafkamer een gevangenisstraf opleggen tot het wettelijke maximum.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het vonnis van de meervoudige strafkamer?

Bent u het eens met het vonnis van de meervoudige strafkamer, dan hoeft u niks te doen. Als u het niet met het vonnis eens bent, kunt u hoger beroep instellen. Uw zaak wordt dan behandeld door het gerechtshof. Het gerechtshof kan uw zaak dan helemaal opnieuw beoordelen. In beginsel moet u 14 dagen na het vonnis hoger beroep instellen. Natuurlijk kan een advocaat dat ook voor u doen.

Wat kan een advocaat voor mij betekenen als ik een dagvaarding krijgt voor de meervoudige strafkamer?

Als u een dagvaarding voor de meervoudige strafkamer ontvangt is het Openbaar Ministerie van mening dat u een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd. Dat betekent dat de officier van justitie ook een hoge straf tegen u kan eisen. U doet er alleen om deze reden al verstandig aan om altijd een advocaat mee te nemen naar een zitting bij de meervoudige strafkamer.

Een advocaat kan u ook bijstaan in de aanloop naar de zitting. Zo kunt u tot 10 dagen voor de zitting onderzoekwensen en getuigen opgeven. Als leek zal het moeilijk in te schatten zijn of u daar verstandig aan doet. Een advocaat helpt u tevens bij het lezen en begrijpen van de vaak omvangrijke strafdossiers die horen bij zaken die worden behandeld door de meervoudige strafkamer.

Gerelateerde berichten

Een van de verdachten in deze zaak wordt bijgestaan door Lodewijk Rinsma De rechtbank heeft in deze zaak besloten cliënt in afwachting van de uitspraak in vrijheid te stellen. https://www.ad.nl/friesland/om-meisje-16-uit-leeuwarden-meermalen-verkracht-tijdens-vermissing-br~a8ab72c7/

De verdachte in deze zaak wordt bijgestaan door Serge Weening https://www.ed.nl/eindhoven/om-wil-celstraf-voor-gijzeling-in-eindhovense-shisha-lounge~a3d7d96c/

Mario Z. wordt bijgestaan door Serge Weening Luikenaar Mario Z. (64) en de Albanees Perparim S. (39) wijzen elkaar aan als degene die de Maastrichtse dealer Soufian Lahnstein in december 2013 heeft vermoord. Dat verklaarden beiden na elkaar voor de rechtbank in Roermond. Het is de eerste keer dat Z. inhoudelijk heeft verklaard over de…

De van drie moorden verdachte Thijs H. moet vrijdag (27) verschijnen tijdens de eerste zitting van zijn rechtszaak. De rechtbank Limburg heeft hem daartoe woensdag verplicht. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie. De rechtbank had er aanvankelijk mee ingestemd dat H. niet naar het gerechtsgebouw in Maastricht hoefde te komen. Dit tot…

De 40-jarige vrijgesproken vrouwelijke verdachte in deze zaak wordt bijgestaan door Sjanneke de Crom Conform het verweer van mw. mr. J.J.H.M. de Crom werd Mukaddes O. 18 juni jl. door de rechtbank Almelo vrijgesproken van moord. Met de raadsvrouwe en het OM was de rechtbank van oordeel dat niet de 40-jarige vrouw, maar haar medeverdachte…

Page 1 of 101 2 3 10

Direct contact met een advocaat?