Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen staan wij 24 uur per dag voor u klaar.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag.

Coronavirus – Overtreding “coronaverbod”? Celstraf mogelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Coronavirus

Overtreding met coronavirus kan een celstraf opleveren

jan roos, Covid_19, covid19, corona nederland, corona symptomen, corona map, corona nieuws, coronavirus nederland, boete corona overtreding, minister bruno bruinsHet kabinet heeft diverse maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Zo geldt een verbod voor activiteiten met meer dan 100 personen. Scholen en kinderdagverblijven moeten tijdelijk sluiten. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksinrichtingen en coffeeshops (alleen afhalen is bij eet-en drinkgelegenheden en coffeeshops inmiddels weer toegestaan). Deze verboden kunnen worden overgenomen in zogenoemde ‘noodverordeningen’ door voorzitters van veiligheidsregio’s. Dat is inmiddels in alle 25 veiligheidsregio’s van Nederland ook gebeurd.

Het overtreden van dergelijke noodverordeningen is strafbaar gesteld in artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht.
De maximumstraf is een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie (€ 4.350,-). Het strafbare feit betreft een overtreding.

Daarnaast moeten alle aanwijzingen die worden gegeven door de bevoegde ambtenaren ter uitvoering van deze verordeningen onmiddellijk te worden opgevolgd. De politie kan u bijvoorbeeld sommeren om een evenement waarbij meer dan 100 personen aanwezig zijn, terug te brengen naar maximaal 100 personen. Denk aan een bruiloft of een ander georganiseerd evenement. De kans bestaat dat daarbij ook direct een (geldelijke) sanctie zal worden opgelegd.

Los van het strafrecht kan ook bestuursrechtelijk worden gehandhaafd. Denk daarbij aan een last onder dwangsom, mocht een café of sportschool zich niet houden aan een verbod uit de noodverordening.

Wij adviseren u om de regels na te leven. Maar in geval van overtreding adviseren wij u graag.

Lees verder →

Artikel is geschreven door advocaat:

Stijn van Merm

-STRAFRECHTADVOCAAT-

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?

Lees ook over ons: