Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

’Op jonge leeftijd ging het al mis met Mohammed G.’ (Telegraaf.nl)

De 25-jarige Rotterdammer Mohammed G. had maar een wens: afreizen naar Syrië om daar als rebel te vechten. En het bleef niet bij een wens. G. zamelde via chatrooms geld in voor zijn reis, kocht tickets, zegde zijn kamer op en verkocht zijn complete inboedel. Toch liet het OM gisteren in de Rotterdamse rechtbank weten G. niet te willen vervolgen. Wel eist het dat G. een behandeling krijgt in een psychiatrische kliniek.

De Irakees werd verdacht van het voorbereiden van een jihad-reis. Hij hoorde de eis gisteren roerloos aan. Gedurende de complete zitting beriep hij zich op zijn zwijgrecht, tot vermoeienis van de rechter. Het enige moment waarop G. zijn mond opendeed, was toen de rechter hem vroeg of hij niet naar Irak terug zou willen. „Heel graag, om met mijn vrouw te trouwen”, mompelde de jongen.

G. kwam op zijn tiende met zijn ouders en acht broers en zussen vanuit Irak naar Nederland. Het gezin besloot later terug te verhuizen naar het islamitische land, maar G. en een van zijn zussen bleven hier achter. Hij groeide op in Rotterdam en werkte zijn leven lang in supermarkten.

Psychotisch

De psycholoog en de psychiater die G. onderzochten, zijn het erover eens: al op jonge leeftijd is het misgegaan met G. Hij ontwikkelde een psychotische stoornis, die hem nog steeds teistert. Volgens de deskundigen is hij volledig ontoerekeningsvatbaar.

Het OM zette gisteren vraagtekens bij de conclusies van die deskundigen. „Een ticket boeken via Brussel naar Turkije, routes uitstippelen en geld inzamelen voor een jihadreis doe je niet ’per ongeluk’. G. had zeer concrete plannen”, zei de officier van justitie. Zo bleek op G.’s zolder een schietbaan te zijn gevonden, waar hij volgens de officier „zichzelf als schutter trainde”.

Hoewel G.’s advocaat, Serge Weening, niet ontkende dat zijn cliënt van plan was naar Syrië te reizen, was er volgens hem onvoldoende bewijs dat hij daar ook daadwerkelijk voor de jihad wilde strijden.

Uitspraak 14 augustus.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?