Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Oorzaak dood baby Jaydon ongewis

MAASTRICHT – Het is “heel goed mogelijk” dat de tien weken oude Landgraafse baby Jaydon is gestorven van acute hartdood als gevolg van een uiterst zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Of er een causaal verband bestaat ussen zijn ernstige hersenletsel -veroorzaakt door mishandeling door zijn vader Robert F. (36)- en zijn dood is daarmee onduidelijk geworden.Dat blijkt uit een nagekomen rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. Het rapport verscheen pas nadat de vader van baby Jaydon begin juli door de Maastrichtse rechtbank was veroordeeld tot vier jaar en tbs met dwangverpleging wegens doodslag.

Zijn advocaat Serge Weening vindt dat F. het hoger beroep in zijn zaak, dat medio december wordt behandeld door het gerechtshof in Den Bosch, als vrij man moet kunnen afwachten. Hij gaat de rechter-commissaris in Den Bosch vragen de patholoog te horen als getuige. “Ik ben er stelling van overtuigd dat mijn cliënt dan vrijkomt. Hij zit vast voor doodslag en dat kan nu in elk geval niet meer bewezen worden, lijkt mij.” Volgens Weening was tijdens de behandeling van de strafzaak al duidelijk dat er nog een rapport aangaande mogelijk erfelijke stofwisselingsziekten moest komen. “Maar de kans da dat een nieuw licht op de zaak zou werpen werd zo klein geacht, dat niemand daarop heeft willen wachten.”

De patholoog heeft laten weten niet anders te kunnen dan “mijn definitieve sectiebevindingen aanpassen”. Mede op basis van eerdere bevindingen achtte de rechtbank in Maastricht doodslag bewezen: het jongetje zou zijn gestorven aan hersenletsel, veroorzaakt door schudden en slaan door zijn vader.

Baby Jaydon overleed op 25 oktober 2007. Het openbaar ministerie in Maastricht wil niet reageren en verwijst naar het ressortsparket in Den Bosch, omdat het hoger beroep in middels loopt. Pers-advocaat-generaal Henk van der Meijden in Den Bosch kan niet reageren, omdat het OM daar het dossier niet heeft.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.