Chat with us, powered by LiveChat

Wat is fraude?

Hoewel de term ‘fraude’ vaak wordt gebruikt, komt het opmerkelijk genoeg niet voor in het Wetboek van Strafrecht. ‘Fraude’ moet dan ook worden gezien als een verzamelnaam om een groep delicten te omschrijven. Fraude is een vorm van bedrog, waarbij bepaalde zaken anders gepresenteerd worden dan dat ze daadwerkelijk zijn. Fraude is veelal gericht op het behalen van economisch voordeel en kan op verschillende manieren worden gepleegd. Meestal zijn dit financiële delicten; strafbare feiten waarbij een persoon, bedrijf of de overheid financieel nadeel ondervindt.

Wat zijn voorkomende soorten fraude?

Bij fraude kan men denken aan;

 • Belastingfraude
 • Beleggingsfraude
 • Computer en internetfraude (cybercrime)
 • Corruptie
 • Examenfraude en diplomafraude
 • Faillissementsfraude
 • Hypotheekfraude
 • Identiteitsfraude en identiteitsdiefstal
 • Omkoping
 • Oplichting
 • Uitkeringsfraude
 • Valsheid in geschrifte
 • Verduistering
 • Verzekeringsfraude
 • Witwassen
 • WWFT
 • Zwartwassen

Is diefstal ook fraude?

De woorden diefstal en fraude worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Helemaal juist is dat niet. Het belangrijkste verschil tussen diefstal en fraude is dat bij diefstal iets is weggenomen wat niet van de dief was, terwijl bij fraude sprake is van een verkeerde voorspiegeling van zaken. Bij fraude is vaak sprake van bedrog door onjuiste gegevens of valse informatie te gebruiken.

Wanneer is sprake van fraude?

Van fraude is sprake wanneer iemand opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken geeft met de bedoeling daar economisch of financieel voordeel mee te behalen. Deze voorstelling moet in strijd zijn met de wet of regelgeving. Vaak is het nodig dat iemand opzettelijk fraudeert. Het is niet nodig dat iemand het expres doet, soms kan ook het bewust kiezen voor de kans dat iemand zou kunnen worden benadeeld fraude genoemd worden.

Wie kan fraude plegen?

Uiteraard kan iedereen frauderen. Maar soms kunnen ook andere mensen dan degene die zelf de verkeerde voorstelling van zaken geeft worden vervolgd voor fraude. Te denken is aan situaties waarin twee mensen nauw samenwerken of dat iemand een ander helpt bij het plegen van fraude. Ook kan men denken aan de ondernemer of eigenaar binnen wiens bedrijf wordt gefraudeerd, of de leidinggevende van een organisatie.

Welke straf kunt u krijgen voor fraude?

Welke straf u kunt krijgen hangt af van de precieze frauduleuze handeling. Voor fraude kunnen gevangenisstraf, taakstraf en/of (hoge) geldboete worden opgelegd. Ook denkbaar is dat de rechter een maatregel oplegt. Voorbeelden zijn de verplichting om schade te vergoeden aan benadeelden, het ontnemen van het voordeel dat met de fraude behaald is of dat een beroep niet langer mag worden uitgeoefend.

Fraude komt ook op het strafblad te staan. Daarmee wordt het verkrijgen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) en daarmee het krijgen van een (nieuwe) baan moeilijker.

Ik word verdacht van fraude, heb ik een advocaat nodig?

Wanneer u wordt verdacht van fraude doet u er goed aan een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen. Er zijn veel advocaten die graag verdachten van (financiële) fraudedelicten bij staan, niet al die advocaten zijn daar echter in gespecialiseerd. Fraude onderzoeken kunnen erg technisch zijn. Daarnaast moet men er altijd rekening mee houden dat de Belastingdienst graag meekijkt. Het is dan ook van groot belang dat u een advocaat vindt die alle facetten van uw zaak meeneemt in zijn of haar advies.

Wanneer heb ik een advocaat nodig?

Verdachten van fraude worden vaak niet ‘op heterdaad’ betrapt zoals bij een vechtpartij op straat. In veel gevallen krijgt de verdachte dan ook een brief van de politie of FIOD thuis gestuurd. Deze brief bevat dan ‘een uitnodiging’ om op gesprek te komen. Zo vriendelijk als dat misschien klinkt, is dat het vaak niet. De politie zal u dan gaan verhoren. U doet er goed aan om vanaf de eerste brief en voor het gesprek een advocaat te raadplegen. Uw verklaring bij de politie kan namelijk erg belangrijk zijn voor het bewijs in uw zaak. Zorg daarom altijd dat u een gespecialiseerde advocaat om advies vraagt of meeneemt naar het verhoor. De advocaten van Weening Strafrechtadvocaten staan u graag bij met hun deskundigheid.

Gerelateerde berichten

Bij de verkoop van een waardevol apparaat blijkt dit als gesloten geregistreerd te staan. Uit onderzoek van politie en justitie blijkt dat de ondernemer het apparaat eerder zelf bij zijn verzekeraar en de politie had opgegeven als zijnde gestolen. Ten onrechte, zo blijkt later. De ondernemer wordt vervolgd voor verzekeringsfraude (oplichting) en het doen van…

Een van de verdachten in deze zaak wordt bijgestaan door Lodewijk Rinsma https://nos.nl/op3/artikel/2233952-zit-een-nederlander-achter-twee-derde-van-valse-britse-ponden.html

Een van de verdachten in deze zaak wordt bijgestaan door Lodewijk Rinsma https://www.parool.nl/amsterdam/vermeende-bende-valsemunters-voor-de-rechter~a4598973/

De verdachte in deze zaak wordt bijgestaan door Serge Weening De Heerlense zakenman Christian Petermann is woensdagmorgen aangehouden bij een inval door de Fiod. De opsporingsbeambten, die met veel mankracht binnenvielen, namen onder meer een administratie en airsoftwapens in beslag. De Fiod wil niet meer kwijt dan dat de inval werd gedaan vanwege belastingfraude en…

De verdachte in deze zaak wordt bijgestaan door Ivo van de Bergh https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/om-wil-centurions-achter-tralies-en-ruim-miljoen-van-ze-afpakken~a7fdcc8c/

Page 1 of 61 2 3 6

Direct contact met een advocaat?