Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

‘Aspirant-Syriëganger is psychisch ziek’ (NU.nl)

De 24-jarige Mohammed G., die volgens justitie naar Syrië had willen afreizen om daar te vechten, is psychisch ernstig ziek.

Volgens gedragsdeskundigen heeft G. chronisch last van stemmen in zijn hoofd en moet hij worden verpleegd in een psychiatrische kliniek. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar, zeggen de deskundigen.

Dat zegt zijn advocaat Serge Weening. G. moet woensdag terechtstaan voor de rechtbank in Rotterdam. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De Nationale Recherche arresteerde G. en twee anderen in november, nadat de inlichtingendienst AIVD een ambtsbericht had verstuurd.

Twee van de drie verdachten hadden volgens justitie al tickets geboekt en zouden van Brussel naar Turkije hebben willen vliegen.

Kruisboog

Bij huiszoekingen in Rotterdam die met de arrestaties gepaard gingen, stuitte de recherche op messen, een zwaard, een kruisboog, afscheidsbrieven, gepakte rugzakken en jihadistische geschriften, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) destijds bekend. Het drietal zou eerder al tickets voor een vlucht naar Turkije hebben besproken, met een aansluitende vlucht naar Oost-Turkijke. Die reis zou zijn geannuleerd.

Mohammed G. staat in zijn eentje terecht. Hij gold van meet af aan als hoofdverdachte. Volgens het OM is over de vervolging van de andere twee nog niet definitief beslist.

G. zou op diverse chatsites zijn vertrek naar Syrië hebben aangekondigd. Hij trouwde in november met een moslima, die hij uitsluitend via internet kende. Justitie meent dat hij samen met haar wilde strijden voor de jihad. G. zou tegen haar hebben gezegd dat hij hoopte dat zij samen zouden sterven en samen naar het paradijs zouden gaan. Op een foto poseerde G. voor zijn bruid met een AK-47. Volgens Weening heeft het huwelijk tot dusver standgehouden.

Jihadreizigers

Begin juli maakte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bekend dat het aantal jihadreizigers naar Syrië lijkt te zijn gestagneerd. Niettemin gaat de grootste terreurdreiging nog steeds uit van uit Syrië teruggekeerde jihadgangers. Het aantal jihadisten dat vanuit Nederland vertrekt, wordt geschat op 50 tot 100.

Jihadgangers die hier zijn tegengehouden, zoals Mohammed G. en zijn veronderstelde handlangers, zijn volgens de NCTV ook potentieel gevaarlijk. Zij kunnen betrokken raken bij binnenlandse complotten, zoals recentelijk in het buitenland is gebleken. In Londen werd een soldaat op straat afgeslacht en in Parijs werd een militair neergestoken.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.