Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Arnhemse terreurzaak afgebroken: geluidsinstallatie kapot (Telegraaf.nl)

ARNHEM – De eerste zittingsdag van de Arnhemse terreurzaak is afgebroken vanwege technische problemen met de geluidsinstallatie in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Het omvangrijke proces gaat vrijdag verder.

Eerder dit jaar zette de coronacrisis een streep door het voornemen het proces in april te voeren. De rechtbank heeft elf dagen voor de zaak uitgetrokken. Woensdag was de eerste zitting. Aan het einde van de ochtend hield de geluidsinstallatie ermee op, waardoor de advocaten en de rechters niet meer te horen waren voor de aanwezigen. Na een schorsing bleken de problemen omvangrijker dan gedacht, waarop de voorzitter van de rechtbank besloot de zaak te schorsen tot de tweede zittingsdag, die op vrijdag staat gepland.

Lees de tweets van Silvan Schoonhoven hieronder terug.

Een bloedbad zo erg als in Parijs of Brussel, maar dan op een openluchtfestival ergens in Nederland. Tientallen, misschien wel honderden levens zijn gered door het optreden van één undercoveragent. Justitie en AIVD waren apetrots toen ze op 27 september 2018 konden melden dat arrestatieteams een groep Arnhemmers in de boeien hadden geslagen. Voor het eerst was een echte Nederlandse terroristische cel opgerold. Hun leider: de Arnhemse jihadist Hardi N.

Kort daarvoor hadden Hardi en zijn vrienden nog opgetogen hun nieuwe kalasjnikovs gekust en als spelende kinderen door een vakantiehuisje in Weert gekropen. Daar had een geheimzinnige helper hen eindelijk de beloofde geweren, pistolen en bomvesten geleverd. Toen bleek het vakantiepark vol te staan met zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. De helper was een politie-infiltrant. Een van de mannen probeerde nog te schieten, maar de wapens bleken onklaar gemaakt.

Vijf maanden eerder was de infiltrant met Hardi N. in contact gekomen. Andere onlinespionnen van de AIVD hadden er lucht van gekregen dat Hardi rondliep met plannen om martelaar te worden en op zoek was naar wapentuig. „Moge Allah je belonen en jij standvastig zijn”, schreef een van hen in april 2018 aan Hardi N. „We werken aan je verzoeken. Ik krijg snel nieuws over de kaarsen op de cake voor je feest. Maak een nieuw e-mailadres aan.”

Via dat nieuwe mailadres kwam het eerste bericht van de undercover aan Hardi binnen. Behangen met microfoons legde de agent maandenlang elk gesprek en elke ontmoeting vast. De man had strikte instructies om niet op te jutten. Hij mocht geen moment afwijken van de lijn: ’Ik kan je helpen, maar jij moet zeggen wat er gaat gebeuren.’

Jarenlang in cel

Voor de advocaten lijkt het een hopeloze taak nog iets af te dingen op de jarenlange celstraffen die de mannen boven het hoofd hangen. Maar ondanks de stapel afgeluisterde gesprekken en andere bewijzen vragen ze toch vrijspraak. De jongens zijn opgehitst door de infiltrant, zeggen ze. Uit zichzelf zouden ze nooit stappen hebben gezet op weg naar een aanslag. De geheimzinnige politieman die maandenlang aanpapte met Hardi N. en zijn groep, is er niet bij tijdens de elf zittingsdagen die voor deze grote terrorismezaak zijn uitgetrokken. Maar het zal vaak en lang over hem gaan tijdens de zittingsdagen.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/34240985/arnhemse-terreurzaak-afgebroken-geluidsinstallatie-kapot

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.