Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

16 jaar cel en tbs geëist voor moord op Eindhovenaar

DEN BOSCH – Justitie heeft maandag in hoger beroep 16 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 46-jarige man uit Ommel. Hij wordt verdacht van de moord op Piet Besuijen uit Eindhoven.

De verdachte zou de Eindhovenaar vier jaar geleden hebben vermoord op een homo-ontmoetingsplaats in Lierop. De 77-jarige Besuijen was een vaste bezoeker van de ontmoetingsplaats langs de snelweg. Zijn zwaar toegetakelde lichaam werd op 27 oktober 2006 in het bos aangetroffen.

De zaak dient voor het gerechtshof in Den Bosch. De rechtbank veroordeelde de man uit Ommel eerder tot 13 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De verdachte ontkent dat hij de dader is. Hij werd in 2000 veroordeeld voor doodslag op zijn moeder.

Herhalingsgevaar

Het Pieter Baan Centrum (PBC) vond tbs destijds niet nodig omdat er geen herhalingsgevaar zou zijn. In een nieuw rapport schrijft het PBC dat het herhalingsgevaar ernstig is. De persoonlijkheidsstoornis die in 2000 al bij de verdachte werd vastgesteld is nog steeds aanwezig en is de oorzaak van een ‘verstoorde agressieregulatie’. Vooral in langdurige, intieme contacten kan de man plotseling zeer gewelddadig worden.

De raadsman van de verdachte, Serge Weening, heeft vrijspraak bepleit. Ondanks uitvoerig aanvullend onderzoek dat in opdracht van het hof werd uitgevoerd, is volgens hem ‘geen stukje bewijs’ gevonden. Dat bij het lichaam van het slachtoffer een stukje plastic is aangetroffen dat hoogstwaarschijnlijk is afgebroken van een mes van zijn cliënt, zegt volgens de advocaat niets: “Het staat niet eens vast met welk wapen het misdrijf is gepleegd.”

‘Seks niet uitgesloten’

De verdachte geeft wel toe de homo-ontmoetingsplaats bezocht te hebben op de dag van het misdrijf, en sluit niet uit seks met het slachtoffer te hebben gehad. Dat zou ook de aanwezigheid van zijn dna op de broek van de omgekomen Eindhovenaar verklaren.

Er zijn aanwijzingen dat de verdachte kort na het misdrijf de auto van het slachtoffer te koop aanbood en dat hij de kleding heeft weggegooid die hij droeg op de dag van het misdrijf. De officier van justitie vindt het bewijs overtuigend genoeg en acht doodslag bewezen.

Het hof doet uitspraak op 20 december.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.