Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Zesde man betrokken bij roofoverval

HOOGEZAND – Bij de schietpartij in Hoogezand afgelopen maandag, waarbij een 26-jarige Amsterdamse rapper is doodgeschoten, is een zesde persoon betrokken. Hij is een van de mannen die de 26-jarige bewoner van het appartement aan het Annie M.G. Schmidthof bezocht. Deze betrokkene moet nog opgepakt worden. Dat meldt een bron van deze krant en is bevestigd door de advocaat van de bewoner. De politie wil niets zeggen over de zesde man. “We sluiten nieuwe aanhoudingen niet uit. Het onderzoek is nog in volle gang. “De politie heeft vier mannen opgepakt voor de schietpartij. Behalve de bewoner van het pand in Hoogezand zijn dat twee mannen uit Amsterdam (22 en 23 jaar) en een 22-jarige inwoner van Foxhol. Roof lijkt het motief van de overvallers te zijn geweest. Het ging hen onder meer om een gouden ketting. De 26-jarige bewoner van het pand zou hebben geschoten uit noodweer. De overvallers en de bewoner kenden elkaar.
De bij de overval doodgeschoten Amsterdammer met de artiestennaam Rel is niet de enige rapper die betrokken is bij het schietincident. De aangehouden man uit Foxhol is eveneens rapper. De twee kennen elkaar al geruime tijd uit de muziekwereld. De advocaat van de bewoner, mr. Weening, heeft kritiek op de politie over zaken die de politie naar buiten heeft gebracht over de schietpartij. “Mijn cliënt zit in beperking en ook ik mag niets zeggen over de zaak, terwijl de politie al wel zaken naar buiten heeft gebracht over de schietpartij. Ik vind dat een zeer kwalijke zaak en heb dit bij justitie gemeld.” De 26-jarige verdachte uit Hoogezand is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van moord, doodslag of zware mishandeling. De overleden man was na de schietpartij gevlucht met een auto. Hij werd achtergelaten bij het Amsterdams Medisch Centrum waar hij zich liet zich behandelen. Later die dag overleed hij.

Rappers meer dan schietende ‘nigga’s’

De man die zondagnacht werd neerschoten bij een overval op een woning in Hoogezand was een Amsterdamse rapper. Een andere betrokkene was een rapper uit Foxhol. Heeft het geweld in de Amsterdamse rapwereld ook Groningen bereikt?

door Mick van Wely en Bas van Sluis

GRONINGEN – Via het medium Twitter maakte de Amsterdamse rapper en televisiepresentator Rotjoch bekend dat zijn broer Rel maandag was overleden aan de gevolgen van de schietpartij in Hoogezand. Eén van de opgepakte verdachten voor de overval is eveneens een rapper. Uit Foxhol. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten waarschuwde onlangs nog voor wapenbezit en verheerlijking van geweld in de rapcultuur. In de hoofdstad werden in korte tijd zeker vijf rappers beschoten. Weten deze muzikanten niet meer het verschil tussen fictie in clips en songteksten en de harde realiteit? De Groninger Sherlock Telgt is zanger van de formatie Zombi Squad en één van de mensen achter Bumrush The Building, een verzamelgebouw voor artiesten uit de hiphopscène. Telgt waarschuwt nadrukkelijk voor het generaliseren van geweldsincidenten in de hiphopscène. “Ik vergelijk het met voetbalsupporters. Daar zit ook een groep bij die geweld pleegt, maar het is maar een klein deel.” Veel rappers zingen over geweld. ’Bitches’ (hoeren), ’attrako’ (overval), ’dope’ (te gek) en ’pipa’ (pistool) zijn straattaalwoorden die veelvuldig worden gebruikt. “Daar is niets vreemds aan. In zoveel Nederlandse films wordt grove taal gebruikt. Het is gewoon straattaal”, zegt Telgt. Onderzoek op internet en in de hiphopscène wijst uit dat dit segment in de muziekwereld enorm aan terrein wint

Hiphop groeit in Stad en Ommelanden

Telgt: “Ik denk dat op dit moment alleen al in de stad zo’n 150 jongeren actief zijn in de hiphopscène. Op het platteland zijn het er nog eens zoveel. Ze zijn erg creatief en weten hun weg te vinden op internet.” In primitieve en professionele studio’s maken de jongeren clips en tracks; filmpjes en muzieknummers. Op het internet zijn talloze clips te zien die zijn gemaakt in de stad. Eerder dit jaar werd de Amsterdamse rapper Lexxxus beschoten op een muziekfeest. Vanaf zijn ziekenbed liet hij weten dat een echte ’nigga die shit gewoon neemt’. Oftewel: als ’rapneger’ die heftig is, neem je wat kogels voor lief. Wat inspireert deze jongeren? “Ik heb geen idee. Je had Amerikaanse artiesten als Tupac die rapten over geweld. Sommige jongeren kijken hier tegenop en hebben het gedrag overgenomen. Maar het is een groep in de marge. Verreweg de meeste rappers zijn heel goed bezig met muziek.”

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.