Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Weer arrestatie in ‘circuszaak’ (Limburger)

GENHOUT/MAASTRICHT – In de heropende zaak van een poging tot doodslag op een agent in Genhout is gisteren opnieuw in de rechtszaal een getuige opgepakt omdat hij zou hebben gelogen. Daarmee zijn er nu totaal vier getuigen van meineed verdacht.

Een agent werd op 15 oktober vorig jaar bijna aangereden toen hij op het kampje van Genhout onderzoek deed naar een gestolen aanhangwagen. De agent meende de 27-jarige Roy B. uit Beek als bestuurder van de auto te herkennen. Vier getuigen claimen dat dat niet kan. B. zou op dat moment op een feestje in Geleen zijn geweest. De officier van justitie hechtte meer waarde aan de lezing van de agent. Tijdens de eerste zitting, op 24 januari, werden daarom al drie getuigen opgepakt op verdenking van meineed: B.’s vriendin, B.’s vader en een kennis. De vierde getuige was toen niet aanwezig. In de gisteren heropende zaak deed die vierde getuige alsnog onder ede het woord. Ook nadat rechtbankvoorzitter Van den Berg hem had voorgehouden dat drie maanden celstraf gebruikelijk is voor meineed, verklaarde de man (de vader van B.’s vriendin) dat Roy op het feestje was. De officier liet ook deze getuige oppakken

Advocaat Serge Weening van Roy B. vond dat de rechtszaak eigenlijk helemaal niet heropend had mogen worden en sprak van ‘een circus waarbij de officier van justitie om een toegift vraagt’. De rechtbank had het onderzoek ter zitting op 24 januari immers gesloten en was al in beraad over het vonnis. De officier stuurde de rechtbank toen een brief met nieuwe feiten, waarop de rechtbank de zaak heropende ‘om de verdediging de kans te geven op die feiten te reageren’. Volgens Weening mag een rechtbank na sluiting van het onderzoek geen contact meer hebben met betrokken partijen. Nu dat toch is gebeurd, voorspelt hij dat ook advocaten zaken eindeloos gaan traineren door tussen sluiting van het onderzoek en de uitspraak met ‘nieuwe feiten’ te komen.

De nieuwe feiten betroffen de uitgewerkte verhoren van de eerste drie van meineed verdachte getuigen. Twee bleven bij hun verhaal, de derde twijfelt nu over de datum van het feestje in Geleen. Tegen B. is bijna zes jaar celstraf geëist. De uitspraak is 6 maart.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.