Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Vriendschap met JaJo-mannen illusie

Op de tweede zittingsdag van het bouwfraudeproces kwam justitie gisteren met een forse strafeis tegen de ex-provincieambtenaar die er– op kosten van bouwbedrijf Janssen de Jong -thuis flink op los verbouwde.

Achteraf, ja achteraf gezien is Jan S. uit Voerendaal wel boos op zichzelf, zo geeft hij deze woensdagochtend tegenover de rechter in Den Bosch toe. Terwijl achter hem voormalig directeur Rob A. van Janssen de Jong Infra en ex-JaJo-managers Jordy R. en Mark J. zich op hun zwijgrecht beroepen, komt uit de mond van S. een waterval aan verklaringen voor de bewijzen die justitie hem voorhoudt: belastende administratie, getuigenverklaringen en tapgesprekken waaruit blijkt dat de ex-ambtenaar van provinciale wegen en zijn vrouw Dagmar M. voor naar schatting 80.000 euro gefêteerd zijn door bouwbedrijf JaJo.

Niet met snoep reisjes maar in de vorm van een babyborrel bij kasteel Ter Worm in Heerlen en tal van ‘leukig heden’ voor het huis: nieuwe rolluiken, een design airco, een dakkapel, zonwering en ga zo maar door. En dat allemaal op kosten van het bouwbedrijf, dat in ruil daarvoor in Jan S. een partner in crime bij de provincie zag. Dagmar was het aanspreekpunt voor de verbouwingen en de facturering naar JaJo. Ondertussen ontwikkelde S. zich on opgemerkt steeds meer tot een wandelend uithangbord voor JaJo binnen de provincie.

Het bedrijfsleepte volgens het OM via de gevoelige informatie die S. lekte veel werk binnen. Zelfs voor klussen die naar alle waarschijnlijkheid nooit uitgevoerd zijn. Zo belde S. eind 2008 met Mark J. om hem te vertellen „dat er nog een budget van 20.000 euro over was.” Bij dat budget werd een klus gezocht, een spoedreparatie aan de N281 waarover binnen de provincie in die tijd nooit een melding is binnen gekomen. S. claimt dat de 19.450 euro aan het bouwbedrijf een voorschot was, een boekhoudkundig trucje om toekomstige spoed reparaties te financieren. „Een heel normale werkwijze bij overheden”, aldus de ex-ambtenaar. JordyR., wiens naam op sommige enveloppen stond van de facturen die JaJo betaalde voor de verbouwingen bij S., heeft volgens justitie ook een rol gehad in het omkoopschandaal. Maar echt concreet kon justitie die rol niet maken.S. is geschrokken van de strafeis van een jaar onvoorwaardelijke cel die hem boven het hoofd hangt. Net als de van omkoping verdachte ambtenaar uit Spijkenisse die afgelopen maandag moest voorkomen in het corruptieproces, lijkt de ex-ambtenaar van de provincie het op de vriendschapstactiek te gooien. De giften die hij kreeg, waren niet eens echte giften, zegt S. Alle verbouwingen zijn volgens hem netjes terugbetaald.Weliswaar exclusief btw. „Maar dat was het vriendenvoordeel dat ik van R. en J., die ik goed van vroeger ken, kreeg. Dat daar geen kwitanties van zijn komt omdat het om zwart geld ging.We hadden een behoorlijke hoeveelheid thuis.”

Stomme dingen heeft hij misschien gedaan, zoals het onttrekken van geldstromen aan het oog van de fiscus. „Ik vind het ook heel erg dat het OM dit naar de ambtenarij en naar corruptie heeft getrokken, terwijl mijn band met Jordy en Mark uit vriendschap is ontstaan”, aldus de bij vlagen geëmotioneerde S. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, had hij zelfs een klassenfoto van vroeger meegenomen waarop hij, Mark J. en Jordy R staan. Opvallend: Mark J. heeft S. in zijn verhoren louter als zakenrelatie omschreven. Hij noemde S. een schakel in de acquisitie voor JaJo. De officier van justitie benadrukt: „Als je samen op een foto staat, ben je nog geen vrienden.”

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?