Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Twijfels over onschuld van verdachte moord Nijswiller

NIJSWILLER/MAASTRICHT – De 36 jarige Chinese die verdacht werd van de moord op een 45 jarige landgenote in Nijswiller, heeft vlak voor haar zelfmoord bekend de moord te hebben gepleegd. De vrouw deed haar bekentenis in een afscheidsbrief die na haar dood is gevonden. Ook op de onderkant van haar matras had zij een schuldbekentenis geschreven. De vrouw kreeg enkele dagen na haar aanhouding, begin november, te maken met zware psychische problemen.De rechtbank wil op de volgende zitting (binnen drie maanden) drie getuigen horen en later eventueel een reconstructie laten plaatsvinden. De getuigen zijn advocaat S. Weening van de vrouwelijke verdachte Ming in deze zaak, die in januari zelfmoord pleegde in haar cel; de arts-patholoog van het Nederlandse Forensisch Instituut en een vrouw in hetzelfde huis in Nijswiller woonde als beide Chinese vrouwen. Naar aanleiding van hun verklaringen beoordeelt de rechtbank of ze ter plekke een reconstructie wil houden. “om de verklaring van Ming op haar mogelijkheid of onmogelijkheid te toetsen”.

Ming 36 heeft vlak voor haar zelfmoord verklaar dat zij haar vriendin Cha heeft omgebracht en dat haar vriend Gang L., er niets mee te maken had. Hij zou alleen hebben geholpen het lichaam van Cha te verstoppen. Officier van justitie C. Ament volgde deze lezing twee weken geleden in grote lijnen en eiste alleen twee jaar cel tegen L., wegens het wegmaken van het lijk.

Het lichaam van Cha werd 18 oktober gevonden in een reiskoffer in een maïsveld in Nijswiller. Eerst verklaarden beide verdachten dat L. Cha had omgebracht. Later stelde Ming dat zij dat had gedaan en ook in 24 afscheidsbrieven die na haar zelfmoord zijn gevonden, geeft ze toe haar vriendin te hebben gedood. Volgens officier Ament zou dat wel eens kunnen kloppen, omdat Gang L., – zo blijkt volgens het OM onder meer uit gegevens van de gsm’s van beide verdachten – die nacht van 28 en 29 september niet aanwezig was in het huis waarin Cha toen is omgebracht. Tijdens de zitting ontkende L., zelf ook dat hij haar heeft gedood. De rechtbank is dat kennelijk nog niet zo duidelijk.

Voor L’s raadsman G. van Tilborg kwam dit tussenvonnis als een verrassing: “Dit had ik niet verwacht. Dat de rechtbank een reconstructie wil, kan ik begrijpen, maar wat mij betreft had dat ook gekund zonder het eerst horen van de getuigen.” Eén van de getuigen is advocaat S. Weening die de vrouwelijke verdachte bijstond. Hij heeft steeds gezegd ervan overtuigd te zijn dat zij alleen de schuld op zich heeft genomen om haar vriend te ontlasten. “Die overtuiging is niet veranderd”.

Het openbaar ministerie in Maastricht wilde gisteren niet inhoudelijk reageren op het tussenvonnis: “Dit is een uitspraak van de rechtbank. Daar hebben we ons simpelweg bij neer te leggen”, aldus woordvoerder H. Willems.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.