Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Ter Peel kende aankondiging zelfmoord niet

MAASTRICHT – De politie heeft met pseudo-klanten een doorbraak geforceerd in het onderzoek naar de moord op Ger Douven in Puth. Twee agenten lieten zich behandelen in het beautysalon van een van de verdachten, T.H. uit Schinveld. Tijdens de behandelingen gaf H. steeds meer cruciale informatie over de zogeheten kofferbakmoord.Dat bericht heeft Ter Peel nooit bereikt, zei directeur W. Linkmont van de instelling. De vrouw zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 45 jarige landgenote in Nijswiller. Het lichaam van het slachtoffer werd op 18 oktober gevonden. De vrouw had vlak voor de raadkamperzitting de moord bekent. Als reden gaf ze aan haar advocaat op dat ze daarmee haar vriend, de andere verdachte in de zaak, zou ontlasten. “Voor haar maakte dat niets uit, want ze ging binnenkort toch dood, zei ze”, meldt advocaat S. Weening. Later trok de Chinese haar bekentenis in.

Sinds haar verblijf in de gevangenis had de vrouw vaker zelfmoordpogingen gedaan. Ze probeerde met haar nagels haar polsen door te snijden. Om herhaling te voorkomen, knipte het gevangenispersoneel de nagels van de vrouw. Ook sloeg ze herhaalde malen haar hoofd tegen de muur van haar cel. Ze probeerde op die manier de stemmen uit haar hoofd te verdrijven. Volgens de vrouw had de geest van de vermoorde Cha bezit van haar genomen.

Ligmont zegt dat de vrouw begeleid werd door een psychiater en psycholoog van de instelling. “Maar er is nooit een indicatie geweest dat ze aanvullende psychiatrische zorg nodig had”, zegt Lingmont. “Vooral de eerste weken was ze erg depressief, maar de laatste weken ging het juist beter. We hebben haar daarom meer ruimte gegeven. Die ruimte heeft ze gebruikt om haar plan uit te voeren.” De vrouw pleegde zaterdag zelfmoord door zich met een handdoek op te hangen.

De gevangenisdirecteur probeert via de Chinese ambassade in contact te komen met familie van de vrouw. Lukt dat, dan zal het lichaam worden overdragen. Maar Lingmont vermoedt dat dit niet zal lukken en dat de Chinese nog deze week begraven of gecremeerd wordt. Een eventuele crematie zal plaatsvinden in Blerick, een begrafenis op het kerkhof in Evertsoord.

Personeel en gedetineerden van Ter Peel hebben de Chinese tijdens een bijeenkomst gezamenlijk herdacht. Het is de eerste keer dat in Ter Peel iemand zelfmoord heeft gepleegd, zegt Lingmont.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.