Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Streep door bewijs voor mishandeling

MAASTRICHT – Het openbaar ministerie (OM)in Maastricht heeft gisteren een gevoelige nederlaag geleden in de strafzaak tegen zeven verdachten van zware mishandeling in juni 2007 in Geleen. De rechtbank bepaalde dat de verklaringen van een ‘bedreigde getuige’ niet als bewijs gebruikt mogen worden. Deze getuige was de enige die zeer belastend verklaarde voor verschillende verdachten, onder wie Stephan P. (32). Zijn raadsman Peer Szymkowiak heeft zich van meet af aan verzet tegen het verlenen van de status ‘bedreigde getuige’.P. werd in november vorig jaar veroordeeld wegens medeplegen van doodslag op Fer Loontjens. Deze overleed aan de gevolgen van een geweldsexplosie in een Geleens café tijdens carnaval vorig jaar. Vier van de zeven verdachten in die zaak (van wie er twee werden vrijgesproken)staan nu ook terecht voor de eerdere mishandeling op de Markt in Geleen, samen met weer drie anderen. In de nacht van 9 op 10 juni 2007 werden twee mannen in de buurt van de Hanenhof geslagen en getrapt. Eén van hen moest met ernstig hersenletsel en een schedelbreuk naar het ziekenhuis worden vervoerd, de tweede hield er een verbrijzelde schouder aan over.Volgens de slachtoffers barstte de vechtpartij los na een onbenullige opmerking over een jas. Getuigen van deze mishandeling willen maar mondjesmaat verklaren, uit angst voor de ‘groep rond Stephan P.’. De bedreigde was daar wel toe bereid, op voorwaarde dat zijn identiteit niet bekend zou worden.

Het OM maakte evenwel de fout een gerechtelijk vooronderzoek te openen tegen een anonieme verdachte en niet tegen Stephan P. Dat vindt de rechtbank „onbegrijpelijk”, aldus voorzitter Krol: „Daarmee zijn de rechten van de verdachte geschonden, omdat hij niet in de gelegenheid is geweest gehoord te worden. Dit betreft een vormverzuim dat niet meer hersteld kan worden. De enige passende sanctie is bewijsuitsluiting.” Szymkowiak, die hierom had gevraagd, kwalificeerde dit besluit als „juridisch helemaal juist”. Van de zeven verdachten erkennen er drie dat ze een aandeel hebben gehad in de vechtpartij. De overige vier ontkennen, onder wie Stephan P. Vandaag gaat de zaak verder met onder meer de strafeis van het OM.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?