Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Strafeis Thijs H: tbs of ook lange gevangenisstraf? (Limburger.nl)

Het Openbaar Ministerie (OM) formuleert dinsdag de strafeis tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum. Acht het OM H. volledig ontoerekeningsvatbaar of medeschuldig aan zijn psychose? Het antwoord op die vraag bepaalt of het OM het advies van de deskundigen volgt of naast tbs met dwangverpleging ook een lange gevangenisstraf eist.

Volg de ontwikkelingen in de rechtszaal vanaf 10.00 uur live via de Twitterfeed van Claire van Dyck onderaan dit bericht.

Het OM heeft twijfels over de volledige ontoerekeningsvatbaarheid van H.. De officieren van justitie stelden vorige week veel vragen aan de deskundigen van het Pieter Baan Centrum over psychoses, de mogelijkheid die te veinzen en de invloed van druggebruik op het ontstaan of verergeren van een psychose. Ook de rechtbank vroeg of H. het verwijt kan worden gemaakt dat hij de psychose erger heeft gemaakt. „Zijn realiteit was vertekend, het is vrijwel onmogelijk om dat zelf te zien”, zei de psychologe.

De officieren van justitie vroegen zich af in hoeverre H. berekenend te werk is gegaan bij het doodsteken van Etsuko (56) in de Schevenings Bosjes op 4 mei 2019 en het doodsteken van Diny (63) en Frans (68) op de Brunssummerheide op 7 mei. Zo zet hij onder meer zijn telefoon kort voor de moorden uit om niet getraceerd te worden. H. zegt dat hij ‘opdracht’ had gekregen via tv-berichten en kentekens dat hij mensen moest doden om zijn eigen familie te sparen. H. dacht dat de wereld in handen was van psychopaten, die codetaal spraken. Volgens de deskundigen kan iemand met een psychose nog steeds logisch denken en plannen „binnen de gestoorde realiteit die hij heeft”. H. sprak met niemand over het bestaan van ‘het systeem’ en wist zijn psychose goed te verbloemen. Gebrek aan ziekte-inzicht is een kenmerk van psychoses, zeiden de deskundigen. Mensen met psychoses delen hun ervaringen niet en praten niet over hun wanen die voor hen werkelijkheid zijn.

De deskundigen bleven bij hun oordeel dat H. de moorden pleegde tijdens een psychose die al langere tijd duurde. Ze uitten forse kritiek op de behandelaren van H. die onvoldoende zicht hebben gehouden terwijl er „alarmsignalen” waren en H. verkeerde medicatie voorschreven die juist een ’aanjager’ is van een psychose. De behandelaars van ggz-instelling Mondriaan richtten zich meer op een stoornis in het autistische spectrum, ADHD en een persoonlijkheidsstoornis. „De zorgen om een psychotische ontregeling zijn een beetje in de vergetelheid geraakt”.

De nabestaanden wendden zich vorige week tot H. en spraken hun verdriet en afschuw uit en riepen de rechtbank op de samenleving te beschermen tegen H. Volgens dochter Carla van de vermoorde Diny blijkt uit de afgeluisterde telefoongesprekken van H. vanuit de gevangenis met zijn familie dat hij „amper spijt” heeft van zijn daden. „Over je slachtoffers en hun nabestaanden praat je nauwelijks. Het gaat alleen maar over jou. Je toekomst die weg is en dat je zo snel mogelijk weer buiten wil staan om verder te gaan met je leven. Of, zoals je moeder het noemt, de zwarte bladzijde uit je leven achter je te laten. Liefst met een grote zak geld van de ggz-instelling, want Mondriaan heeft fouten gemaakt en zou jou daarvoor een flink bedrag moeten betalen.”

De nabestaanden en ook Thijs H. overwegen Mondriaan aansprakelijk te stellen voor nalatigheid. Thijs H. zei na de verklaringen van de nabestaanden dat het hem „verschrikkelijk spijt. Ik hoop dat jullie enige genoegdoening kunnen putten uit dit proces”.

De officieren van justitie hebben dinsdag naar verwachting een groot deel van de dag nodig voor hun requisitoir. Dan zal blijken of de twijfels die het OM heeft bij de psychose van H. nog overeind staan of zijn weggenomen. Ook zullen de officieren ingaan op de nieuwe informatie die medio vorige week bij hen binnenkwam over Thijs H. en die nog nader onderzocht moest worden. Aan het eind wordt de strafeis uitgesproken. Woensdag is gereserveerd voor het pleidooi van Serge Weening, advocaat van H. Aansluitend krijgt de verdachte het laatste woord.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200629_00166188/strafeis-thijs-h-tbs-of-ook-lange-gevangenisstraf

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.