Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Schietende agent toch vervolgd (Telegraaf.nl)

Een Brabantse agent, die in april vorig jaar een inbreker uit Maastricht in Heeswijk in zijn been schoot, moet alsnog worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch besloten, bevestigt advocaat Ivo van de Bergh tegenover De Telegraaf.

De Maastrichtse strafpleiter had hierover een klacht ingediend. Het politiekorps erkende eerder dat de betreffende agent onrechtmatig had geschoten, maar dat niet kon weten omdat de ambtsinstructie onduidelijk was. De inbreker werd betrapt bij een inbraak in Heeswijk. Toen hij over een schutting probeerde te klimmen schoot de agent hem in het been.

De hoofdofficier van justitie besloot de politieman niet te vervolgen, maar adviseerde het politiekorps wel om een disciplinaire straf op te leggen. Dat gebeurde evenmin. De agent kreeg een gesprek en extra training. Bovendien werd de ambtsinstructie verbeterd. Het gerechtshof in Den Bosch vindt nu na behandeling van de zogeheten artikel 12-procedure dat de agent toch vervolgd moet worden. ,,Aan het dossier ontleent het hof dat beklaagde heeft geschoten teneinde de vluchtende klager aan te houden zonder dat er gevaar voor hem of derden aanwezig was en dat het niet zonder meer duidelijk was dat beklaagde onder die omstandigheden zijn vuurwapen had mogen gebruiken”, aldus het hof. ,,Onder die omstandigheden is het aangewezen dat de strafrechter zich uitspreekt over deze zaak en de vervolging van de agent bevelen.” Advocaat Ivo van de Bergh noemt een en ander ,,een terechte beslissing.”

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.