Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Ruim 20.000 euro naar jihadbroers (Telegraaf.nl)

Twee beruchte Nederlandse Syriëgangers – beiden op de nationale terreurlijst – blijken voor tienduizenden euro’s gefinancierd te zijn door hun familieleden.

De geldbedragen zijn overgemaakt door Youssef El A. (32) uit Arnhem en Sulayman R. (27) uit Dordrecht. Het geld ging naar hun strijdende jihadbroers, respectievelijk de inmiddels gedode Abdelkarim el A. en de in Syrië verblijvende terrorismeverdachte Hatim R.

De ontvangers van het geld vochten bij Jabhat al-Nusra en terreurorganisatie IS.

Het duo moet morgen voorkomen bij de rechtbank Rotterdam op verdenking van terrorismefinanciering. Ze riskeren maximaal acht jaar celstraf en een geldboete van 76.000 euro.

„Mijn cliënt Youssef El A. heeft er geen geheim van gemaakt dat hij geld heeft overgeboekt. Dat heeft hij ook verklaard tegen de politie. Maar geld sturen naar een familielid die verblijft in een gebied waar mensen strijden betekent niet per definitie dat je terrorisme financiert”, reageert de Maastrichtse advocaat Serge Weening. „Mijn cliënt heeft er geen seconde over nagedacht dat hij strafbaar handelde toen hij dat geld overboekte.”

De Arnhemse familie El A. ligt al jaren onder het vergrootglas van de geheime dienst AIVD. Drie broertjes van dit gezin heeft justitie in verband gebracht met jihadisme.

Volgens justitie maakten de verdachten het geld over via zogenoemde moneytransfers naar tussenpersonen in Turkije. Die zouden tegen een percentage van het bedrag zorgen dat het geld in Syrië belandde. Gangbaar is tien procent van het overgeboekte geldbedrag. Meer familieleden van Nederlandse strijders zenden op deze manier geld naar het strijdgebied, vertellen zij De Telegraaf, maar formeel is het strafbaar.

Stevige daad

Aan Abdelkarim el A. in Aleppo werd op 22 april, 5 juli en 19 september vorig jaar geld overgemaakt, in totaal 7350 euro. Abdelkarim A. was lange tijd de beruchtste Nederlandse jihadist, nadat hij in een video opriep tot een ’stevige daad’ tegen Nederland. Hij deed zijn video-oproep voor de puinhopen van een gebouw in Aleppo waar strijders van Jabhat al-Nusra waren omgekomen, onder wie drie Nederlandse strijders, door een westers bombardement. Vanwege zijn dreigement mochten Nederlandse militairen niet langer in uniform reizen in het openbaar vervoer, uit vrees voor aanslagen.

Aan de thans in Syrië vechtende Hatim R. werd 16.937 euro overgemaakt door zijn broertje Sulaymaan in negen zogeheten moneytransfers naar kennissen in Turkije. De bedragen werd overgeboekt gedurende lange tijd. Volgens de dagvaarding werd de eerste overboeking gedaan op 16 september 2013 en was dit direct al een hoog bedrag: 4713 euro. De overboekingen gingen zeker door tot vorig jaar december. Het hoogste overgeboekte bedrag was vijfduizend euro. Volgens justitie kwam dit geld ook ten goede aan terreurorganisatie Islamitische Staat.

Hatim R. is één van de verdachten in het grote terrorismeproces ’Context’, dat deze weken loopt bij de rechtbank in Amsterdam. Hij volgt de zaak tegen hem vanuit het kalifaat in Syrië. Via Twitter laat hij zich laatdunkend uit over de strafzaak.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?