Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

‘Psychotische Thijs H. werd niet goed geholpen door ggz’ (1limburg.nl)

Dat Thijs H. (28) psychotisch was toen hij vorig jaar drie mensen doodstak, lijdt volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum geen twijfel. Ze stellen dat hij in aanloop naar de moorden niet goed is geholpen door de geestelijke gezondheidszorg.

Mondriaan, waar de Brunssumse twintiger in behandeling was, richtte zich op een autistische stoornis en ADHD. De psychoses werden niet gericht aangepakt.

Rode vlag
Dat vertelde de psychiater van het Pieter Baan Centrum (PBC), die dinsdag in de rechtbank was om het rapport over Thijs toe te lichten. Doordat binnen Mondriaan de focus lag op andere problemen, verdween de psychotische stoornis uit beeld. “De rode vlag lijkt op de achtergrond te zijn geraakt.”

Aanjager psychose
Volgens de psychiater werden er wel degelijk symptomen van een psychose herkend, maar werden ze anders uitgelegd. Thijs stopte op advies van Mondriaan met het slikken van anti-psychoticum en stapte over naar medicatie voor ADHD. Deze medicijnen, dexamfetaminen, zijn volgens de PBC-psychiater een ‘aanjager van een psychose’.

Zeer onverstandig
De PBC-psychiater vindt dat Thijs strak gemonitord had moeten worden rondom deze medicatiewijziging. Dat zou ook niet zijn gebeurd. “Dat is zeer onverstandig”, vertelde hij dinsdag. Het PBC blijft bij haar advies dat Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard. Dat betekent dat hij niet strafrechtelijk vervolgd kan worden, maar een tbs-maatregel krijgt.

Honderden rapporten
Betrokken psycholoog en psychiater van het PBC schreven samen zo’n vijfhonderd rapporten en werkten met een team aan deze zaak. Thijs werd zeven weken geobserveerd in het PBC en er werd een uitgebreid milieuonderzoek gedaan.

Ook is er kritisch gekeken naar het drugsgebruik van Thijs. “Maar de informatie die ik heb, kan ik niet omschrijven als excessief drugsgebruik. In ons rapport vind ik geen tekenen van substantieel gebruik.”

Gestoorde realiteit
Dat Thijs op momenten erg berekenend te werk ging, of muziek luisterde om in de stemming te komen voor de moorden, betekent volgens de deskundigen niet dat hij normaal kon redeneren. “Je kunt in zo’n situatie nog altijd plannen, weloverwogen te werk gaan binnen je gestoorde realiteit.”

Dinsdagmiddag komen nabestaanden van de slachtoffers van Thijs aan het woord. Volgende week komt justitie met haar strafeis en houdt advocaat Serge Weening zijn pleidooi.

https://www.1limburg.nl/psychotische-thijs-h-werd-niet-goed-geholpen-door-ggz?context=topstory

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.