Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

OM wil ruim twee jaar extra bajes voor Ron S. (Limburger.nl)

De vondst in februari van twee telefoons en een hoeveelheid soft- en harddrugs in zijn cel in de gevangenis in Sittard kan de 51-jarige Ron S. 770 extra bajesdagen kosten.

Het Openbaar Ministerie wil dat de Sittardenaar als sanctie een Duitse veroordeling van zes jaar en een Nederlandse straf van vier maanden helemaal uitzit.
Ron S. zou zijn recht op voorwaardelijke invrijheidstelling – na twee derde van de straf – hebben verspeeld met het bezit van de contrabande. S. zou zijn straffen medio ­november achter de rug hebben. Als de rechtbank het verzoek van het Openbaar Ministerie inwilligt, komt hij pas eind 2021 vrij.

De kans dat S. op korte termijn weer een vrij man is, lijkt toch al niet groot. Hij heeft begin dit jaar opgebiecht dat hij in 2012 Andy de Heus uit Echt heeft vermoord en diens lijk in Stevensweert heeft begraven.

Zwijgen

Ron S. zweeg daar zeven jaar over. In die periode pleegde hij drugsdelicten in Duitsland en Nederland. Omdat Ron S. de straffen voor deze mis­drijven definitief achter zich wilde laten, werd de detentie in de moordzaak Andy de Heus geschorst.

S.’ advocaat Justin Luiten vindt dat het Openbaar Ministerie een kansloze zaak heeft. De officier van justitie zou te lang hebben gewacht met sancties tegen zijn cliënt. Dat had hij onmiddellijk moeten doen. Bovendien is nooit vastgesteld dat het drugs waren die in de cel van S. zijn gevonden. Los daarvan vindt Luiten 770 dagen extra celstraf buiten alle proporties.

‘Het boeit hem allemaal niet’

Officier van justitie Leonard Geuns zou het liefst zien dat Ron S. in de rechtbank uitleg komt geven over de vondst in zijn cel. „Hij zwijgt tijdens verhoren. Hij komt niet naar de rechtbank. Het boeit hem allemaal niet. Hij overtreedt zelfs in detentie de wet.”

De rechtbank doet over veertien ­dagen uitspraak.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.