Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Maastrichtse jihadist Mohammed G. langer vast (Limburger.nl)

De voorlopige hechtenis van Mohammed G., de 28-jarige jihadist uit Maastricht, is dinsdag door de rechter verlengd met 30 dagen.
Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten. G. werd vorige maand in een Maastrichtse flat gearresteerd wegens betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf.

Dat misdrijf heeft, aldus het Openbaar Ministerie (OM), echter niets te maken met terrorisme of jihadisme.

In beperking

Over de aard van de betrokkenheid van G. bij dat misdrijf of de plek waar het plaatsgreep, wil het OM verder nog niets zeggen omdat G. nog in beperking zit, wat betekent dat hij behalve met zijn advocaat geen contact met de buitenwereld mag hebben.

Mohammed G. kwam in oktober vorig jaar vrij na een veroordeling tot drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar voor een nieuwe poging tot deelname aan de gewapende jihad van Islamitische Staat in Syrië.

Enkelband

G. kreeg een uitzonderlijk lange proeftijd met bijzondere voorwaarden als een enkelband opgelegd vanwege volhardende jihadistische ideeën, de kans op herhaling en het risico dat hij een aanslag in Nederland pleegt. Die voorwaarden zijn naast de enkelband ook reclasseringstoezicht, een contactverbod met mensen op de terrorismelijst, een locatieverbod voor luchthavens en het verplicht meewerken aan gesprekken met een islamdeskundige.

Mohammed G., van Iraaks- Koerdische afkomst, probeerde ten minste drie keer vergeefs naar Syrië te reizen. In 2013 werd hij al schuldig geacht aan het voorbereiden van terreuraanslagen door poging tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië, maar werd hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.

Leger des Heils

Hoewel zijn paspoort was afgepakt vertrok G. daarna vrijwel meteen naar Irak, waar een poging strandde om zich bij Islamitische Staat te voegen. Hij keerde in 2015 berooid terug in Nederland en werd opgevangen bij het Leger des Heils in Maastricht, de stad waar hij eerder ook woonde. Toen werden twee undercoveragenten en afluisterapparatuur ingezet.

G. bleek nog altijd een martelaarsdood te willen sterven in het kalifaat en sprak de bereidheid uit dat martelaarschap in Nederland te verwerven als het niet zou lukken uit te reizen naar het kalifaat. Hij betaalde in het najaar van 2015 voor de aanschaf van een vals paspoort. Dat was het moment waarop hij werd gearresteerd.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.