Chat with us, powered by LiveChat
De verdachte in deze zaak wordt bijgestaan door Serge Weening
De voorlopige hechtenis van Mohammed G., de 28-jarige jihadist uit Maastricht, is dinsdag door de rechter verlengd met 30 dagen.

Dat misdrijf heeft, aldus het Openbaar Ministerie (OM), echter niets te maken met terrorisme of jihadisme.

In beperking
Over de aard van de betrokkenheid van G. bij dat misdrijf of de plek waar het plaatsgreep, wil het OM verder nog niets zeggen omdat G. nog in beperking zit, wat betekent dat hij behalve met zijn advocaat geen contact met de buitenwereld mag hebben.

Mohammed G. kwam in oktober vorig jaar vrij na een veroordeling tot drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar voor een nieuwe poging tot deelname aan de gewapende jihad van Islamitische Staat in Syrië.

Enkelband
G. kreeg een uitzonderlijk lange proeftijd met bijzondere voorwaarden als een enkelband opgelegd vanwege volhardende jihadistische ideeën, de kans op herhaling en het risico dat hij een aanslag in Nederland pleegt. Die voorwaarden zijn naast de enkelband ook reclasseringstoezicht, een contactverbod met mensen op de terrorismelijst, een locatieverbod voor luchthavens en het verplicht meewerken aan gesprekken met een islamdeskundige.

Mohammed G., van Iraaks- Koerdische afkomst, probeerde ten minste drie keer vergeefs naar Syrië te reizen. In 2013 werd hij al schuldig geacht aan het voorbereiden van terreuraanslagen door poging tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië, maar werd hij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd voor een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.

Leger des Heils
Hoewel zijn paspoort was afgepakt vertrok G. daarna vrijwel meteen naar Irak, waar een poging strandde om zich bij Islamitische Staat te voegen. Hij keerde in 2015 berooid terug in Nederland en werd opgevangen bij het Leger des Heils in Maastricht, de stad waar hij eerder ook woonde. Toen werden twee undercoveragenten en afluisterapparatuur ingezet.

G. bleek nog altijd een martelaarsdood te willen sterven in het kalifaat en sprak de bereidheid uit dat martelaarschap in Nederland te verwerven als het niet zou lukken uit te reizen naar het kalifaat. Hij betaalde in het najaar van 2015 voor de aanschaf van een vals paspoort. Dat was het moment waarop hij werd gearresteerd.