Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Limburg overspoeld door xtc-labs (Telegraaf.nl)

MAASTRICHT – Limburg lijkt de laatste tijd weer flink in trek te zijn bij criminelen die zich bezighouden met de productie van xtc en amfetamine in illegale laboratoria. Dat blijkt uit de zoveelste vondst in het zuiden van ons land van gedumpte chemicaliën die voor de productie van xtcpillen gebruikt worden.

In natuurgebied Munnichsbos in het Noord-Limburgse Sint Odiliënberg werden gisteren twintig jerrycans met xtcafval aangetroffen. Uit een van de jerrycans kwam damp vrij. Eerder deze week was het ook al raak in Venlo, waar vele tientallen vaten met duizenden liters drugsafval werden gedumpt en in Roermond werden pallets ontdekt met daarop vaten met uit een drugslab afkomstige chemicaliën.

De politie onderzoekt of deze zaken verband met elkaar houden. Volgens Marcel Heuvelmans, strafpleiter uit Venlo, is de productie van xtc in Limburg de laatste tijd weer flink toegenomen door onder andere de hoge marges die met de verkoop van deze pillen te verdienen zijn. „Er moet gewoon weer geld verdiend worden, zo begrijp ik uit het wereldje. Met de productie van xtc kan dat blijkbaar vrij gemakkelijk en snel. Er hoeven hiervoor niet veel risico’s genomen te worden.”

Heuvelmans zegt daarmee te doelen op de plaatsen waar een drugslab wordt neergezet. „Vaak is dat in een loods of schuur die men gehuurd heeft. In korte tijd worden die pillen daar gemaakt en dan snel op de markt gebracht. Er hoeft daarnaast ook geen stroom te worden afgetapt zoals bij een hennepplantage.” Ook in Maastricht en omgeving neemt het aantal drugslaboratoria de laatste tijd behoorlijk toe. „Ik merk dat aan de zaken die wij binnenkrijgen”, vertelt advocaat Serge Weening.

Herkenbaar

„Dat er de laatste weken zo veel xtc-afval gedumpt wordt in Limburg, laat ook zien dat de productie weer gestegen is. Criminelen gaan namelijk niet ver rijden met een busje vol met vaten, want de geur van de gebruikte grondstoffen is heel herkenbaar. Vaak wordt er daarom gekozen voor een bos in de regio. Daarbij valt op dat een stof als apaan meer gebruikt wordt voor de productie van xtc. Dat spul is makkelijker verkrijgbaar dan bijvoorbeeld een voorheen vaker gebruikte stof als bmk”, aldus Weening.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.