Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Kent uw recht #3

Onlangs stond ik iemand bij die staande was gehouden bij een verkeerscontrole. Toen de politie hem vroeg uit te stappen sloeg de paniek toe. Mijn cliënt, laten we hem Peter noemen, had namelijk een klein zakje drugs bij zich. In een onbewaakte moment probeerde Peter het zakje weg te gooien. Maar tevergeefs, een agent zag Peter het zakje weggooien en hij werd aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

Op het politiebureau werd Peter door de politie verhoord. Normaal gesproken zou hij binnen een paar uur weer buiten hebben gestaan. Het ging immers slechts om een geringe hoeveelheid drugs. Toch liep alles anders. Tijdens het verhoor werd Peter namelijk gevraagd of hij er bezwaar tegen had dat zijn woning werd doorzocht. Na enig aandringen met opmerkingen als “Je hebt toch niet te verbergen” en “anders regelen we zelf wel een huiszoekingsbevel”, stemde Peter, in de veronderstelling dat het voor hem beter was mee te werken, in met de doorzoeking. Bij Peter thuis werd een aanzienlijke hoeveelheid drugs aangetroffen, waarmee Peter zijn eigen vonnis had getekend.

De politie mag volgens de wet niet zomaar een woning betreden. Ook wanneer u niets te verbergen heeft hoeft u een wildvreemde nog geen toestemming te geven om door uw persoonlijke spullen te snuffelen. De privacy ie u kunt genieten in uw eigen huis word tin onze rechtstaat als een groot goed gezien. Wat zich in uw eigen huis afspeelt gaat niemand iets aan.

Terug naar Peter. uit ervaring weet ik dat een rechter-commissaris voor ene klein beetje drugs vrijwel nooit een “huiszoekingsgeval” zal geven. Met de toestemming van Peter had de politie echter geen machtiging van de rechter meer nodig en konden de agenten op hun dooie gemak Peters hele woning doorzoeken.

Had Peter geen toestemming gegeven dan was zijn woning nooit doorzocht en had hij binnen een paar uur buiten gestaan.

Daarom is mijn advies: Geef nooit toestemming om uw woning te doorzoeken, voordat u in de gelegenheid bent geweest een advocaat te raadplegen. Ook als u niets te verbergen heeft!

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.