Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Individueel lid motorbende in vizier (Telegraaf)

TILBURG, donderdag Voor de divisie ‘binnen zonder kloppen’ van de nationale recherche wordt het langzamerhand routine. Ook gisteren stonden zwaarbewapende politieteams weer klaar voor een inval bij een clubhuis van een beruchte motorbende. Dit keer werd het honk van de van oorsprong Molukse motorgroep Satudarah in Tilburg met een langdurig bezoek vereerd.

Net als bij eerdere invallen bij de Hells Angelá en bij de recente actie tegen Satudarah-leden in Breda en Arnhem liet de recherche niets aan het toeval over. Zelfs brandweer, FIOD en het leger waren erbij betrokken. Angels-voorman Unu zei het al in een recente televisie uitzending van Reporter over de Hells Angels c,en Satudarah: is oorlog met de politie. In de uitzending bezwoer de Amsterdamse president van de An-Wels dat van een conflict of Machtsstrijd met de Satuda- .rah geen sprake is. Dat zijn :yolgens Unu allemaal verzin-sels van de politie. Onze echte •• vijanden zitten bij de politie, leek de Hells Angels-presiaent te suggereren.

De nationale recherche lijkt de oorlogsverklaring van t nu nu te beantwoorden. In korte tijd werden bij vier afzonderlijke politieacties proininente leden van de Hells Angels en de Satudarah gearresteerd. Na arrestaties van kopstukken in Amsterdam, in Arnhem en Breda, was het nu ae beurt aan de Tilburgse ehapter van de Satudarah. Daarbij wordt gebruik gektaakt van een nieuwe tacfiek. Volgens bronnen bij het landelijk parket zijn politie en justitie afgestapt van pogingen Om de omstreden moforclubs in zijn geheel ais criminelen organisaties in de verdachtenbank te zetten. Omdat eerder pogingen van het openbaar ministerie om de Hells Angels als een verboden aan te merken mislukten, richten politie en justitie zich nu op individuele leden van de ‘outlaw’ motorgangs’.

Opsporingsinstanties maken zich al tij den grote zorgen over de spanningen tussen enkele clubs en de criminele activiteiten van bepaalde leden. In weerwil van een ‘charmeoffensief’ van de Hells Angels en de Satudarah afgelopen zomer in Amsterdam, heeft de nationale recherche nog steeds sterke aanwijzingen voor een machtsstrijd tussen beide clubs. Ook kritt de recherche dankzij recente onderzoeken een steeds beter beeld van de activiteiten van de Satudarah, een club die de laatste twee jaar groeit als kool. Leden van de Satudarah zouden in veel steden een waar schrikbewind uitoefenen en horecaondernemers bedreigen en afpersen. In Tilburg is de Satudarah betrokken bij het onvrijwillig

vrijwillig inlijven van een seksclub en ernstige mishandelingen, zo vermoedt justitie. In een recent proces-verbaal beschrijft een slachtoffer hoe hij onlangs door een aantal Satudarah-leden werd gesommeerd naar het clubbuis aan de Havendijk te komen. „Ik zag daar vier mensen in motorkleding van de Satudarah”, verklaart het slachtoffer in zijn aangifte, die in het bezit is van deze krant. „Ze droegen zwarte jasjes met een afbeelding van een Indiaan achterop. Een van de mannen vroeg me even mee te lopen. Een van hen sloeg me plotseling met zijn vuist minstens tien keer tegen mijn hoofd.”

Het slachtoffer wordt vervolgens helemaal in elkaar geslagen. „Ik was voor mijn gevoel met een doodsstrijd bezig. Met mijn laatste krachten heb ik mezelf op mijn rechterarm gedrukt. Op het moment dat ik half omhoogkwam, wilde ik al gaan wegrennen. Ik had toen echt doodsangst. Op dat moment deed ik het in mijn broek. Ik poepte toen echt in mijn broek van angst”, aldus het slachtoffer in zijn aangifte bij de politie. De man hield blijvend letsel aan de mishandelingen over.

Ook een tweede ernstige afranseling van een willekeurig slachtoffer in café ‘De Buurvrouw’ rekent justitie toe aan Satudarah-leden.

Vijf leden van de Satudarah afdefing in Tilburg, waar zwaarbewapende politiemensen gisteren een inval deden in het clubhuis van de motorclub.

Het lijkt een tactiek van de Satudarah om dankzij intimidaties en bedreigingen snel te groeien in veel steden. De club wil zo ook de lucratieve portiersdiensten bij populaire cafés en discotheken in handen krijgen. Het is een werkwijze die de qlellso Angels in het verleden met succes toepaste. De nationale recherche zet er nu een andere tactiek tegenover, namelijk
die van verdeel en heers. De afloop van de strijd is nog ongewis.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.