Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Hub L. wil levenslang voorkomen (Limburger)

SITTARD/MADRID – Hub L. wil een levenslange celstraf in Nederland koste wat kost voorkomen. De 58-jarige Sittardenaar wordt verdacht van betrokkenheid van moord op Mouhammed Al Jader en zit vast in Spanje. Het openbaar ministerie (OM) wil hem snel naar Nederland halen.

Maar moordverdachte L. verzet zich tegen zijn uitlevering. Zijn raadsman Serge Weening: „Dat is op een juridische grond. In theorie kan mijn cliënt worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In Nederland betekent dat, dat je hoe dan ook tot je dood vast blijft. We hebben de hoop dat de Spaanse rechter het Nederlandse systeem wat dat betreft ziek vindt, en het op de vingers tikt. In andere landen bestaat er namelijk bij een levenslange veroordeling na bijvoorbeeld vijftien jaar een tussentijdse toetsing. Dat wordt tussendoor bekeken of je inderdaad levenslang vast moet blijven zitten. Wij willen dat zo’n levenslange straf in Nederland bij voorbaat wordt uitgesloten voor mijn cliënt.”

Naast de juridische bezwaren heeft Hub L. ook persoonlijke gronden om niet uitgeleverd te willen worden aan Nederland. „Hij heeft geen vertrouwen in het justitieel apparaat in Nederland”, zegt zijn advocaat. Het OM kon gisteren niet reageren op de uitspraken van advocaat Weening. Over de zaken waar hij van wordt verdacht zegt L. helemaal niets. De Sittardenaar, woonachtig in de Duitse grensplaats Tudderen, werd een maand geleden gearresteerd in Spanje. Hij was een half jaar op de vlucht voor justitie. Zijn twee zonen Michel(26) en Maurice (21) en zijn vrouw Els (58) zitten vast in Nederland en worden ook verdacht van moord. Zijn dochter Rachelle (19) is nog voortvluchtig. Mouhammed Al Jader werd volgens justitie vermoord en vervolgens werd zijn lichaam opgelost in zoutzuur.

De procedure die nu in Spanje gevolgd wordt kan volgens advocaat Weening zeker nog diverse maanden gaan duren. „Het is afhankelijk van hoe snel de Spaanse justitie doorwerkt. Maar hij moet eind augustus weer voor de rechtbank verschijnen.” De omstandigheden waarin Hub L. vastzit in Spanje zijn vergeleken met Nederland niet zo goed. Hij zit opgesloten in de Centro Penintentiario V de Madrid in Soto del Real. Dat ligt circa dertig kilometer ten noorden van de Spaanse hoofdstad Madrid. „Zijn cel is een stuk soberder. Het eten dat hij krijgt voorgeschoteld is niet goed.”

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.