Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Hard oordeel corruptiezaak

DEN BOSCH – In het grote Limburgse corruptieproces heeft de rechter een hard oordeel geveld over zes Limburgse ex-ambtenaren en twee topmanagers van Janssen de Jong Infra.

In totaal legde de rechtbank in Den Bosch voor 97 maanden celstraf op, waarvan 58 maanden onvoorwaarDEN BOSCH – In het grote Limburgse corruptieproces heeft de rechter een hard oordeel geveld over zes Limburgse ex-ambtenaren en twee topmanagers van Janssen de Jong Infra. delijk. Daarnaast werd voor 840 uur aan werkstraffen uitgedeeld. In tien van de vijftien rechtszaken volgde de rechter nagenoeg de hoge strafeis die justitie tegen de verdachte wegenbouwers en ambtenaren indiende. Dit tot tevredenheid van het openbaar ministerie. Hoogleraar criminologie Hans Nelen van de Universiteit Maastricht spreekt van verhoudingsgewijs hoge straffen voor corruptiezaken.

De hoogste straf viel ten deel aan oud-regiodirecteur Mark J. van Janssen de Jong Infra. Hij kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden. Zijn collega Rob A., voormalig directeur bij JaJo, werd deels vrijgesproken.Voor het omkopen van twee ambtenaren moet hij zes maanden de cel in. Tegen hem was1,5 jaar cel geëist. Zijn advocaat Marijn Zuketto is tevreden met de gedeeltelijke vrijspraak, maar beraadt zich op hoger beroep omdat hij vindt dat A. helemaal vrijuit moet gaan. Ook Maurice Stassen, raadsman van Mark J., overweegt hoger beroep.

Oud-ambtenaar Jan S. van de provincie Limburg moet een jaar de cel in en een schadevergoeding van bijna 20.000 euro aan de provincie betalen. Zijn vrouw Dagmar M. is schuldig bevonden aan het medeplegen van ambtelijke corruptie en kreeg een werkstraf van 240 uur. De rechtbank acht ook ambtenaren van de gemeenten Maastricht, Heerlen, Nuth/Beek en Voerendaal/Stein schuldig aan corruptie. Twee ambtenaren van Sittard-Geleen en Heerlen, gaan vrijuit, onder meer vanwege een fout in hun dagvaarding. Twee ex-medewerkers van JaJo zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.