Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Fatale caféruzie: tot tien jaar cel geëist

GELEEN/MAASTRICHT – De getuigen van de fatale mishandeling van Fer Loontjens (47) hebben de samenleving een dienst bewezen, door ondanks hun angst verklaringen af te leggen.
Dat zei officier van justitie Anneke Rogier gisteren voor de rechtbank in Maastricht, waar de zeven verdachten van de mishandeling (op carnavalszondag in het Geleense café ’t Vlaegelke) terechtstaan. De officier eiste celstraffen tot tien jaar.

“Zonder deze getuigen was vervolging niet mogelijk geweest. Zij zijn onevenredig zwaar belast omdat ze keer op keer verklaringen moesten afleggen.” Veel getuigen hebben gezegd bang te zijn voor de groep waarvan de verdachten deel uitmaken en sommigen zijn naar eigen zeggen bedreigd, aldus Rogier. “Toch hebben ze verklaard. Zij verdienen lof, omdat ze daartoe moed en kracht hebben gevonden.”

De officier acht voor vier van de verdachten bewezen dat zij ‘doodslag in vereniging’ hebben gepleegd. Tegen de hoofdverdachten Stephan P. (32) – die erkent dat hij met een kruk heeft geslagen, maar zegt dat hij het slachtoffer daarmee niet heeft geraakt – en Gennaro S. (32) – die de eerste klap zou hebben uitgedeeld, hetgeen hij ontkent – eiste zij ieder tien jaar cel.

Rick D. (22), die toegeeft dat hij enkele malen heeft geslagen en getrapt, en Barry H. (26), die elke betrokkenheid ontkent, hoorden ieder acht jaar eisen. De opgewonden H. verkoos halverwege het requisitoir in zijn zaak een verblijf in het cellencomplex van de rechtbank boven dat in de zittingzaal. Paul S. (22) en Anthony P. (26), van wie niet bewezen kan worden dat zij zelf geweld hebben toegepast, maar die zich daar volgens het OM ook niet distantieerden, eiste Rogier wegens openlijke geweldpleging twee jaar. Douglas C. (42) kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gewelddadig optreden van de groep: voor hem vroeg de officier vrijspraak.

De ruzie op carnavalszondag ontstond door een futiliteit bij de gokkasten. Loontjens werd naar buiten gewerkt, maar kwam terug om verhaal te halen. Een geweldsexplosie barstte los, aan de gevolgen waarvan Loontjens dertien dagen later overleed. Al is niet duidelijk wie de dodelijke slag of trap heeft uitgedeeld, vast staat dat “dit samenspel heeft geleid tot de dood van Fer Loontjens”, concludeert Rogier.

Vandaag is het woord aan de zeven advocaten.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?