Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Excuses voor onwaarheden corruptiezaak (Limburger)

Het merendeel van de veroordeelden in de corruptieaffaire rond wegenbouwbedrijf Janssen de Jong Infra staat sinds gisteren in hoger beroep wederom terecht.

“Ik bied mijn excuses aan aan de rechter, aan de officier van justitie en aan de provincie Limburg.” Ex-provincieambtenaar Jan S. is deze maandag bij het begin van zijn hoger-beroepzaak tegen zijn veroordeling voor het aannemen van steekpenningen van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra (JaJo) duidelijk spraakzamer dan tijdens de behandeling van zijn rechtszaak in december 2010. Net zoals bij de andere veroordeelden die in deze zaak beroep aantekenden is van berusting geen sprake. Ogenschijnlijk wel van berouw.

,,Op aanraden van mijn toenmalige advocaat heb ik een verhaal aan de rechter verteld dat niet op waarheid gebaseerd was. Het voelde niet goed. Ik wil nu wel het echte verhaal vertellen”, zo houdt hij maandag de raadsheren van het gerechtshof in Den Bosch voor. Voor het eerst sinds het corruptieschandaal begin 2009 aan het licht werd gebracht, erkent de ex-ambtenaar dat hij over de schreef is gegaan. Noemde hij de tienduizend euro’s kostende verbouwingen aan zijn huis- volledig betaald door het wegenbouwbedrijf- eerder nog ‘privédiensten’ van ‘goede kennissen bij JaJo’, nu, na al die jaren dat hij begin 2009 van zijn bed werd gelicht door de politie, erkent S. dat hij zakelijke giften „die eigenlijk te vergelijken zijn met een fles wijn van 1000 euro” heeft aangenomen. Ja, hij wist dat hij beroepsmatig over de schreef ging, „maar ik had nooit gedacht dat ik daar strafrechtelijk voor aangepakt zou worden.”

S. gaf gisteren ruiterlijk toe dat het loyaliteits gevoel richting Janssen de Jong door al die vriendendiensten zó groot werd, dat het bedrijf inderdaad bovenaan de lijststond bij het verdelen van budgetoverschotten en het gunnen van grote klussen. „De weegschaal wees toch wel heel erg richting Janssen de Jong.”

De voormalig overheidsdienaar hangt nog steeds een jaar cel en een schadeclaim van de provincie boven het hoofd. Hij hoopt net als de negen andere veroordeelden op een milder oordeel van het Hof. De tenlasteleggingen zijn op details gewijzigd. Zo hoopt het Openbaar Ministerie het viertal(gedeeltelijke) vrijspraken in deze zaak in ieder geval ongedaan te maken.Veel nieuwe inzichten zal het niet opleveren. Op verzoek van de verdediging zijn meerdere JaJo-topmensen en topambtenaren gehoord, maar er zouden geen aanwijzingen voor hun directe betrokkenheid zijn gevonden. Ook voor het bestaan van een bedrijfsbrede corruptiecultuur bij JaJo is geen bewijs ontdekt.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?