Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Een buschauffeur met twaalf woningen

Hoe komt een busschaffeur aan twaalf woningen? Dat is (of in elk geval was) helemaal niet zo moeilijk, zo bleek gisteren voor de Maastrichtse rechtbank.Hij zou een drugsbende hebben geholpen door panden te verhuren van waaruit verdovende middelen werden verhandeld. Maar buschauffeur Gé D.(49) uit Maastricht beweerde gisteren met grote stelligheid dat hij nooit heeft geweten dat zijn huurders in de drugshandel zaten. Hij wilde zijn karige pensioentje aanvullen door panden in Maastricht aan te kopen en die te verhuren, dat was alles. Dat het hem als eenvoudige buschauffeur überhaupt is gelukt om twaalf woningen in eigendom te krijgen, wekte alom verbazing. Toch bleek dat haast kinderlijk eenvoudig: hij sloot simpelweg hypotheken af bij verschillende banken. Die vroegen niet of hij al hypotheken had lopen. Inmiddels doen ze dat wel, zo merkte hij in 2007. Verder interesseert het die banken kennelijk niks. Zolang ze hun geld maar krijgen. En dat kregen ze. Officier van justitie Maria El Jerrari stelde evenwel dat D. zijn over heel Maastricht verspreide panden wist te verwerven door valsheid in geschrifte te plegen. Hij tekende immers hypotheekakten waarin vrijwel altijd was opgenomen dat hij de betreffende woning zelf zou betrekken. In de wetenschap dat hij die zou gaan verhuren. Maar dat is geen valsheid in geschrifte, vond D.’s raadsman Serge Weening, dat levert hooguit contractbreuk op. Hoe dan ook: D. verhuurde zijn woningen.

Op een manier die de rechtbank duidelijk verbaasde. Soms verhuurde hij er drie tegelijkertijd aan dezelfde huurder. „Maar die fungeerde dan als een soort makelaar.” Soms ook gaf hij een potentiële huurder die hij amper kende de sleutels van een woning en ging vervolgens zelf op vakantie. „Naïef en stom.” Feit is dat in april 2008 in een aantal van D.’s woningen harddrugs werden aangetroffen. „Misschien had ik beter moeten opletten.” Officier El Jerrari vroeg de rechtbank D. vrij te spreken van lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar, al was zijn rol „beperkter dan gedacht”, volgens de officier, dan heeft hij op zijn minst willens en wetens het risico gelopen dat vanuit zijn panden werd gedeald. Ze eiste 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Hij heeft bijna een half jaar in voorarrest gezeten: advocaat Weening vindt dat de kous daarmee wel af is. Sowieso wacht D. nog een ontnemingsvordering; justitie heeft beslag gelegd op zijn panden. De rechtbank doet 15 oktober uitspraak. Wat de drugsbende betreft: acht leden zijn eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een maand tot zeven jaar. Twee zijn voortvluchtig; eentje is er vandoor gegaan tijdens een verlof.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?