Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Arnhemse ‘jihadisten’ vrijgesproken (Telegraaf.nl)

ARNHEM – De vermeende Arnhemse jihadisten Hakim B. (22) en Mohamed el A. (27) zijn maandag vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische en andere misdrijven. Ook voor het samenspannen om terroristische misdrijven te plegen is volgens de rechtbank in Arnhem niet genoeg bewijs.

Hakim B. (l.) en Mohamed el A. wilden niet naar Syrië om te vechten, zeggen ze. Wat de gevechtsuitrusting in hun auto deed konden ze niet uitleggen.

Het duo werd in augustus 2013 in Duitsland onderschept. Mohamed en Hakim hadden 15.000 euro in cash, bivakmutsen, gevechtskleding, walkietalkies en zonnecelopladers bij zich. Hun broers Abdelkarim el A. en Khalid B. strijden al in Syrië, vermoedelijk voor Jabhat al-Nusra. Abdelkarim – alias Abu Mohammed, alias Muhajiri Sháám – riep al eens op tot stevige actie tegen de Nederlandse overheid. Hij is een van de Nederlandse jihadisten op de nationale terrorismelijst.

Mohamed el A. zei dat hij naar Syrië wilde om mensen te helpen en zich in een islamitisch land te vestigen. Hakim B. stelde dat hij alleen onderweg was naar Turkije voor vakantie. Hij zou zijn broer Khalid B. misschien ontmoeten bij de Syrische grens om hem spullen te geven.

Van Mohamed el A. gelooft de rechtbank op basis van Skype-gesprekken, WhatsApp-berichten en filmpjes dat hij onderweg was naar Syrië om zich er te vestigen en zijn broer te helpen. Maar het staat niet vast dat hij een gewelddadige strijd ging voeren. Van Hakim B. is er helemaal geen bewijs dat hij naar Syrië ging.

De rechtbank gelooft dat Mohamed el A. zijn broer bewonderde, vurig droomde van een islamitische staat en dat hij misschien in Syrië uiteindelijk van een passieve in actieve jihadist zou zijn veranderd. ,,Maar er is nu geen bewijs voor het voorbereiden van concrete terreur. En een gedachtegoed of ideologie hebben alleen is niet strafbaar”, benadrukte de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had tegen beiden twee jaar cel geëist. De rechtbank publiceerde na de uitspraak een filmpje waarin de persrechter het vonnis motiveert.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.