Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Advocaten: lagere straf zuurmoorden (Limburger)

TUDDEREN/MAASTRICHT – Redden wat er te redden valt. Met strafeisen tot achttien jaar cel, is er nogal wat winst te behalen voor de advocaten die de verdachten in de zuurmoorden bijstaan. De juristen komen deze vrijdag met flink wat punten aanzetten om de straf te beperken, of zelfs om vrijspraak te pleiten. Iedere advocaat probeert de rol van zijn cliënt zo klein mogelijk voor te spiegelen, als zij hun pleidooi houden in de zaak van de zuurmoorden.

Voor sommigen is er werk aan de winkel, want de eisen zijn stevig.

Neem nou Maurice L. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem achttien jaar ‘opbergen’ omdat hij Alan Gergeri om het leven Redden beperken, mogelijk heeft gebracht. Raadsman Serge Weening van Maurice L. komt in zijn verweer met de uitspraak van een vergelijkbare zaak op de proppen, waaruit blijkt dat zijn cliënt ontslagen moet worden van rechtsvervolging.
Dit in het kader van ‘psychische overmacht’, veroorzaakt doordat Gergeri Maurice jarenlang had misbruikt. En omdat Maurice autistisch is, volgens de raadsman.

Tevens verzoekt Weening om bij de berechting van zijn cliënt het jeugdrecht toe te passen. „Hij was net achttien jaar oud toen hij zijn daad beging. En uit onderzoeken blijkt dat hij op dit moment achterloopt in zijn ontwikkeling.”

Ook achttien jaar celstraf is geëist tegen vader Hub L. Dit voor het doden van Mo Al Jader. Maar rechtsvervolging. bij achterloopt zijn advocaat Françoise Landerloo vraagt zich af of dit wel zo is gegaan.

Aan de verklaringen van Ron van K. moet danig worden getwijfeld, volgens haar. „Het is raar dat Ron zegt dat een mannenhand het pistool vasthield en dat deze van vijftig centimeter afstand door het hoofd van Mo schoot, die precies naast Ron zelf op de grond lag, maar dat hij niet heeft gezien wie er heeft geschoten.” Kort gezegd, volgens haar is er geen bewijs dat Hub op Mo heeft geschoten; vrijspraak voor Hub.

Stef Bergmans, advocaat van moeder Els, betwist de strafbaarheid van de 58-jarige vrouw die hij bijstaat niet. Ze heeft bekend, ze heeft Mo Al Jader beschoten. Maar Bergmans schotelt de rechtbank de hachelijke situatie voor, waarin de vrouw verkeerde. Hij beschrijft dat de verstandhouding tussen Mo en de familie niet best was en steeds slechter werd.

En toen Mo in de woning in Tudderen Hub bedreigde – in de beleving van Els -, pakte ze in een opwelling een pistool, en schoot op hem. Niet goed te praten, maar wel goed voor minder straf, is de overtuiging van de advocaat. De eis was vijftien jaar cel, Bergmans stelt voor om Els tien jaar in het gevang te stoppen.

Ron van K. hoorde dertig maanden cel tegen zich eisen, voor het wegmaken van de lijken van Gergeri en Al Jader. Maar zijn advocaat Wouter Smeets wil het onderste uit de kan. „Ik wil vragen of de rechtbank mijn cliënt twee maanden wil ‘schenken’.”

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?