Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Acht ambtenaren voor de rechter

SITTARD – Het openbaar ministerie brengt acht Limburgse (ex-)ambtenaren wegens corruptie voor de rechter. Ook drie voormalige hoge medewerkers van Janssen de Jong Infra die de ambtenaren zouden hebben omgekocht, worden vervolgd, zo bevestigt een OM-woordvoerder.
Bij de wegenbouwer betreft het directeur Rob A. en de regiomanagers Mark J. en Aart van de B. Zij werken niet meer bij Janssen de Jong (Jajo). Als twaalfde wordt verder ook een oud-medewerker van de gemeente Spijkenisse voor de rechter gedaagd omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen. Justitie heeft nog geen besluit genomen of ook wegenbouwer Janssen de Jong Infra zelf wordt vervolgd wegens het omkopen van de ambtenaren. Het bedrijf wordt daar wel van verdacht. Ook over het al dan niet voor de rechter brengen van vijftien andere personen die in deze zaak als verdachten gelden, moet justitie nog knopen doorhakken. Het betreft dan vooral andere (ex-)medewerkers van Jajo Infra, onderaannemers en de echtgenote van een van de verdachte ambtenaren. Zij speelden volgens het OM allen een rol in de grote corruptieaffaire. Die zaak kwam op 27 januari 2009 in de openbaarheid met een grote actie van justitie waarbij elf mensen werden aangehouden. Na dik een jaar onderzoek denkt het OM voldoende bewijs te hebben om de hoofdrolspelers aan te pakken. Van de verdachte Limburgse ambtenaren werkte er één bij de provincie. De anderen waren gemeenteambtenaren van Maastricht, Sittard-Geleen, Stein, Nuth en Heerlen (drie).

Bijna allemaal hebben zij door de affaire hun baan verloren. Sommigen vechten hun ontslag nog aan, enkelen belijden hun onschuld zoals Ton B. (Sittard) en Lino P. (Heerlen). Ook de Heerlense ambtenaar Fred P., de enige die zijn baan behouden heeft, wordt vervolgd. Dat is opvallend, omdat hij niets met wegenbouw van doen heeft. Volgens het OM was hij toch van belang voor Jajo omdat hij de persoonlijk (pr-)medewerker was van ex-burgemeester Toine Gresel. Jajo heeft volgens het OM tuinwerkzaamheden voor P. betaald. Volgens Raymond Vlecken, advocaat van Fred P., zijn de verdenkingen van het OM echter helemaal nergens op gestoeld. Vlecken gaat proberen een rechtszaak tegen zijn cliëntte voorkomen. Gresel was gisteravond niet bereikbaar.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.