Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

‘Zwendel paspoorten verliep via Afroshop’

MAASTRICHT – Afroshop Mama Bee aan de Boschstraat in Maastricht deed, volgens justitie, de voorbije jaren dienst als uitvalsbasis om paspoorten te verkrijgen voor mensenhandel. Hoofdverdachte in deze megazaak, Peggy A., zou in de shop negroïde vrouwen hebben geselecteerd.

Die legaal in Nederland wonende vrouwen leken qua uiterlijk op de minderjarige meisjes die Peggy A. (28) vanuit Nigeria naar Zuid-Limburg zou hebben laten komen. A. (28) en eigenaresse Blessing I. (26) van de Afroshop zouden hen vervolgens om hun paspoort hebben gevraagd om zo Nigeriaanse tieners gedwongen in rosse buurten of bordelen te laten werken in Zuid-Limburg en omgeving. Zo zou het ook zijn gegaan bij de 27-jarige Isabelle S. uit Heerlen die gisteren voor de rechter moest verschijnen. Zij geeft toe dat ze haar paspoort uitleende tegen een maandelijkse bedrag van 150 euro. De officier van justitie heeft hiervoor een werkstraf van 120 uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar.

S. vertelde gisteren aan de rechter dat ze haar paspoort met de beste bedoelingen uitleende. „Terwijl ze mijn haren deed, zei Blessing een keer dat ik op haar nichtje leek. Dat nichtje was net in Nederland en moest wachten op een verblijfsvergunning. Omdat ze geen geld had, wilde ze toch al in de prostitutie werken. Blessing vroeg of ze hiervoor mijn paspoort mocht lenen. Ik zag er het kwaad niet van in en wilde dat meisje graag helpen. Dat ik er ook nog wat geld voor kreeg, vond ik niet erg.” In maart 2009 geeft S. haar paspoort aan het nichtje. „Achter in de winkel is een kamertje waar ook de diepvriesproducten worden verkocht. Hier stond een klein zwart bureau. Toen Blessing het geld uit de la pakte moest ik me omdraaien. Ik mocht niet kijken.” Tot augustus kreeg S. haar geld. Haar paspoort kreeg ze nooit meer terug, ze heeft nu een ID-kaart. „Peggy zei op een gegeven moment dat het nichtje dat geld niet meer kon betalen. Daarom zou ze mijn paspoort aan een ander meisje geven.”

Als de rechter en officier van justitie willen weten waarom ze toen niet haar pas heeft teruggeëist, haalt ze haar schouders op. „Ik weet het ook niet. Het was dom. Maar ik vond het geld wel fijn want ik had 60.000 euro schuld.” Haar advocaat Patelski pleit voor vrijspraak. „Mijn cliënt is geen crimineel, want toen Peggy vroeg of ze drugs wilde smokkelen of een schijnhuwelijk wilde aangaan zei ze ‘nee’. Cliënt is hooguit naïef.” Aan het einde van de zitting drong tot de inmiddels huilende Isabelle door dat mede door haar paspoort zekertwee tieners gedwongen konden worden om in de prostitutie te werken. Justitie benadrukte echter dat S. niet medeplichtig is aan deze mensenhandel.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.