Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Zes jaar cel geëist tegen Vlissinger (HVZeeland)

MIDDELBURG – Als het aan officier van justitie Gunnar van der Hofstede ligt, mag een 24-jarige Vlissinger de komende zes jaar van zijn leven achter de tralies doorbrengen. Zijn twee maten uit Almere, de een 30 en de ander 33, mogen hem dan elk vier jaar lang gezelschap houden.

De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op de Aldi-supermarkt in Oost-Souburg op 3 december 2010. De Almeerders voor de daadwerkelijke uitvoering en de Souburger voor het verlenen van hand- en spandiensten. De twee stapten die dag rond acht uur ’s morgens via een magazijndeur de supermarkt binnen, een aanwezige medewerkster kreeg een pistool tegen haar hoofd geduwd en een collega van haar werd gedwongen het geld uit de kluis te halen. Met 25 kilogram aan muntgeld en het nodige papiergeld – totaal 8463 euro- liepen de twee naar de woning van de Souburger. Die wist van niets, zo zei hij tenminste tijdens de behandeling van de zaak, donderdag voor de rechtbank in Middelburg.

De twee hadden in zijn woning geslapen, moesten ’s morgens ‘even weg’ kwamen terug en vertrokken weer richting Almere. Helaas voor de twee Almeerders had een getuige de twee met hun gewicht door de sneeuw zien zeulen, bij de Souburger zien aankloppen en dat vervolgens door de politie laten opschrijven als hun verklaring.

Naast de overval op Aldi, mochten de Souburger en de 33-jarige man uit Almere zich nog verantwoorden voor een overval op de Phone Home aan de Scheldestraat in Vlissingen, op 12 juni 2009. Daar kwam die dag drie gemaskerde en gewapende mannen binnenstormen en eisten geld. Met ruim 2.500 euro, wat telefoons, belkaarten en sportschoenen renden ze de winkel weer uit en vertrokken op hun scootertjes. De inmiddels ex-vriendin van de Souburger kreeg een paar sportschoenen en was daar nogal nijdig over omdat de Souburger veel mooiere schoenen in zijn bezit had. Ze voelde zich afgescheept en beloofd hem erbij te lappen.

Tijdens de zitting bleek dat er voor wat betreft de herkenning van de overvallers het een en ander was misgegaan. De camerabeelden waren op een USB-stick gezet en die was kwijt, zoek, weg. Bovendien, zo luidden de verklaringen, zou de Souburger slank zijn geweest. Dit in tegenstelling tot de corpulente verschijning die voor het hekje van de rechtbank zat. ,,Openbaar Ministerie niet ontvankelijk en schending van bijna alles”, zo brieste de advocatuur. En: ,,Hoe haalt de officier het in zijn hoofd om zes jaar cel te eisen”. Bovendien, zo stelde de advocaat van de Souburger, was zijn cliënt onschuldig. Hij wist overigens wel wie de echte daders waren maar kreeg van hen het ‘advies’ dat-ie beter geen namen kon noemen.

De raadsman van de 33-jarige Almeerder nam er eens goed de tijd voor door vrijwel alle verklaringen nog eens uitgebreid door te nemen, die met elkaar te vergelijken en om uiteindelijk -evenals zijn beduidend korter pleitende confrères – tot de conclusie te komen dat ook zijn cliënt wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken diende te worden.

De uitspraak is op 4 september.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?