Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Wrakingsverzoek jihadverdachte afgewezen (NOS.nl)

De rechtbank in Rotterdam heeft een wrakingsverzoek van een advocaat in een jihadzaak afgewezen. Zijn cliënt die terecht staat omdat hij naar Syrië wilde, twijfelde aan de onafhankelijkheid van rechter Jan van der Groen, na een interview met hem in NRC Next. Van der Groen zei daarin dat rechters bij jihadisten vaak geen andere keuze hebben dan een onvoorwaardelijke straf opleggen.

“Je kijkt als rechter ook altijd naar de effectiviteit van een straf. Of een proeftijd met bijzondere voorwaarden werkt voor deze categorie daders, weten we niet. Ook ziet de reclassering soms geen aanknopingspunten voor begeleiding van deze daders. In zo’n geval moet de rechter terugvallen op zijn klassieke strafopvatting: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Terwijl je liever eerst naar andere opties kijkt”, aldus Van der Groen.

Advocaat Serge Weening zei dat zijn cliënt door deze uitspraken het gevoel had dat hij geen eerlijk proces kreeg. Daarom diende hij een wrakingsverzoek in om zo Van der Groen te laten vervangen door een andere rechter.

De rechtszaak werd enige tijd geschorst, zodat drie andere rechters het verzoek konden beoordelen. Zij hebben het verzoek verworpen.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?