Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Veroordeelde leider Bende van Venlo Frenkie P. na jaren weg uit bajes Sittard (Limburger.nl)

Frenkie P., de tot levenslang veroordeelde leider van de Bende van Venlo, zal na een jarenlang verblijf in de gevangenis van Sittard moeten wennen aan een nieuwe leef- en woonomgeving. De 47-jarige Venlonaar is vanuit de voormalige Geerhorst overgeplaatst naar de gevangenis van Arnhem. Dat heeft zijn advocaat Sjanneke de Crom bevestigd.

Frenkie P. belandde in het voorjaar van 1994 in de cel. Hij heeft sindsdien onder andere in Roermond en Vught vastgezeten. Het grootste deel van zijn detentie, die nu al 26 jaar duurt, bracht hij echter in Sittard door.

P. werd ruim drie weken geleden al tijdelijk overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Hij moest daar veertien dagen in een isoleercel omdat hij in de bajes in Sittard twee mensen in het gezicht had gehoest. Hij zou daarna hebben gescholden op beveiligers die hem op zijn gedrag aanspraken. Volgens P. zou het wangedrag waarvoor hij is gestraft en overgeplaatst een uit de hand gelopen (corona)grap zijn geweest.

Zijn advocaat weet niet of Frenkie P. een terugkeer in Sittard, waar hij door het langdurige verblijf helemaal aan zijn omgeving en het dagelijks ritme gewend was geraakt, definitief kan vergeten. De Dienst Justitiële Inrichtingen wil om privacyredenen niet op de zaak ingaan.

De verwachting is dat Frenkie P. op 18 augustus voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar zal verschijnen. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat. De zaak zou op 1 april voor de rechtbank in Den Haag dienen. Vanwege de coronacrisis ging het geding toen niet door. Frenkie P. heeft toestemming gekregen om dat geding bij te wonen. De recente ontwikkelingen hebben daar volgens advocaat De Crom niets aan veranderd.

Vorig jaar oordeelde het Adviescollege Levenslanggestraften dat P. nog niet klaar is voor een stapsgewijze terugkeer in de maatschappij. Via het kort geding probeert hij toch een weg te vinden om niet tot aan zijn dood in de cel te hoeven blijven. Hij wil een oordeel van de rechter over de tekortkomingen die aan het systeem van de herbeoordeling zouden kleven.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200731_00170025/veroordeelde-leider-bende-van-venlo-frenkie-p-na-jaren-weg-uit-bajes-sittard

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.