Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Verleid, Beroofd, Vermoord

Pierre viel in handen van gewetenloze jongeren.

Wat begon als een ‘gewone’ autodiefstal, eindigde in de gruwelijke en gewelddadige moord op de 31-jarige Pierre Collette. Een lynchpartij, noemt zijn broer de slachting. Tijdens de zitting ontkennen de acht verdachten continue de feiten. Maar één feit kan niemand ontkennen: Pierre stierf een zinloze dood op de Maastrichtse Sint Pietersberg.
Op de avond van 28 juli 2004 zitten vijf jongens bij elkaar in de kapsalon van een van hen: Tommy 17, Lesly 25, Santino 20, Jeffrey 22 en Emrys 20. De jongens gebruiken cocaïne en bekokstoven een crimineel plan: een dure auto stelen om die vervolgens te verkopen. En waar kun je beter een auto jatten dan op de plaatselijke homo-ontmoetingsplaats? Immers, grote kans dat bezoekers van die plek niet naar de politie stappen. uit schaamte, of omdat ze niet voor hun geaardheid willen uitkomen. Een ‘onschuldige plan’, vinden de knapen. Maar er gaan wel een honkbalknuppel en een mes mee…

De 31 jarige Belg Pierre Collette is een regelmatig bezoeker van de Maastrichtse homo-ontmoetingsplaats Keelbus. ook op de 28ste juli is hij er. Net als Maud 25 en Sira 23, die zich als chauffeurs bij de vijf jongens hebben gevoegd. Op de Keelbos valt het ook van de jongelui op de kleine Belg. Hij rijdt een grijze metallic Volvo XC90. Zo’n luxe auto moet wel goed geld opleveren.

Om duidelijke redenen wordt het oorspronkelijk plan, Collette uit de auto trekken, sleutels jatten en ervandoor gaan, gewijzigd. Jeffrey en Tommy zullen Collette verleiden. of beter gezegd: doen alsof. “Als hij zijn broek laat zakken, pakken we zijn sleutels af.” Ze lokken hem mee naar de Sint Pietersberg, een rustige plek waar ze zogenaamd de herenliefde zullen bedrijven. Jeffrey en Tommy stappen bij hun slachtoffer in de auto, de anderen volgen op afstand.

Fatale messteken in de borst

Om het verleidingsspel zo echt mogelijk te laten lijken, ontbloot Jeffrey zijn bovenlichaam. Collette kijkt erin te trappen, maar dan gaat het mis. Als de twee hem zijn sleutels willen ontfutselen, verzet hij zich. Jeffrey werkt hem tegen de grond en slaat met zijn vuisten op zijn achterhoofd. Maar Collette weet zich los te rukken en rent weg. Santino, die in de auto op wacht heeft gezeten met de knuppel, rent nu achter Collette aan. hij slaat fanatiek op hem in. Zo hard dat de knuppel breekt, hoewel Santino later zelf zal verklaren dat hij hem op de grond heeft stukgeslagen. Tommy zegt er echter over: “Ik hoorde doffe klappen en ik hoorde Pierre hard schreeuwen.” Zelfs als Collette schreeuwend op de grond ligt, blijft Santino slaan.

Ook Emrys is er nu bijgekomen, hij schopt Collette tegen het hoofd, volgens het relaas van de advocaat generaal. Maar dat ontkent de advocaat van de jongen tijdens de rechtszitting. Jeffrey zet vervolgens zijn voet op Collectes keel. Zelf zegt hij later dat hij daarmee alleen ‘geduwd’ heeft, maar één van de botjes in het strottenhoofd van Collette is gebroken, blijkt later uit sectie.

Het is Tommy die zich realiseert dat ze Pierre niet zo achter kunnen laten. Hij zou ze weleens kunnen herkennen later. Tommy pakt een mes en Jeffrey moedigt hem aan te steken. Hoewel hij het zelf ontkent, is het volgens de rechtbank Tommy die Collette de twee fatale messteken in de borst toedient. Collette wordt onherkenbaar verminkt achtergelaten op de Sint Pietersberg. Beroofd van zijn auto, horloge, portemonnee en van zijn leven…

De jongens schakelen de vaste heler van de groen in – Johnny – om de auto te verkopen, wat ze 2500 euro oplevert. Tijdens rechtszitting verklaart de ene na de andere advocaat van de acht verdachten dat het allemaal niet zo bedoeld was en dat hun cliënten van streek en zelfs in paniek waren na het geweld. Maar na afloop van de gruwelijke moord gaat de groep terug naar de kapsalon: napraten en nog wat cocaïne gebruiken.

Een dag later wissen ze de sporen. Maar wat vooral onvoorstelbaar is: niemand belt een hulpdienst, al was het maar anoniem. Ook niet als de familie van Collette de media inschakelt in de hoop aanwijzingen te krijgen over de verdwijning van Pierre. Johnny toont zich na de moord het brutaalst. Hij belt de familie en wil ze wel de vindplaats van hun geliefde Pierre vertellen, in ruil voor 20.000 euro.

‘Brutaal, gewetenloos, laf’ en ‘met buitensporig veel geweld om het leven gebracht’ zijn termen die tijdens deze zaak in hoger beroep vallen. Toch zijn de straffen die nu worden geëist lager dan die in de eerdere rechtszaak. Voor Maud wordt zelfs vrijspraak geëist. Het gerechtshof acht bewezen dat zij pas wist van het misdrijf nadat het had plaatsgevonden.

De broer van Collette kan alleen maar verbijsterd nee schudden tijdens het hele proces. Het enige moment dat hij van houding verandert tijdens de uren durende zitting is als de verdachten aan het woord komen. Dan buigt hij voorover en slaat zijn handen over zijn oren. Hij kan of wil de spijtbetuigingen van de moordenaars van zijn broer niet aanhoren.

Een van de advocaten noemt in zijn pleidooi de situatie waarin zijn cliënt is geraakt ‘de pech van zijn leven’. Maar als er iemand de pech van zijn leven heeft gehad is het Pierre Collette. Aan zijn leven kwam een gruwelijke en veel te vroeg einde, alleen vanwege zijn auto.

Deze week volgt de uitspraak.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?