Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Publiek kan zaak-Thijs H. volgen op beeldschermen in wijkcentrum (Limburger.nl)

Publiek kan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen drievoudig moordverdachte Thijs H. (28) uit Brunssum, die maandag begint, volgen op beeldschermen in het vlak bij het Maastrichtse gerechtsgebouw gelegen wijkcentrum Het Ruweel.

Dat meldt de rechtbank Limburg. Mensen hoeven zich niet aan te melden, maar vanwege de coronamaatregelen is het aantal plaatsen beperkt. Conform de RIVM-maatregelen is er maximaal plek voor dertig mensen.

Extern
Het is voor zover bij de rechtbank Limburg bekend voor het eerst dat wordt uitgeweken naar een externe locatie buiten een rechtbank om publiek de inhoudelijk behandeling van een strafzaak te kunnen laten volgen. De behandeling van de zaak tegen Jos Brech, die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998 werd eerder uitgesteld tot september omdat de rechtbank vindt dat bij zo’n belangrijk proces pers en publiek aanwezig moeten kunnen zijn en dat kan op dit moment niet met de beperkende coronamaatregelen.

Risicovol
Een livestream in de zaak-Thijs H., wat het Openbaar Ministerie als mogelijkheid had geopperd, acht de rechtbank te risicovol vanwege de gevoelige informatie die aan de orde komt en de en privacy. Met de huur van een externe zaal houdt de rechtbank de regie en kan ze toezicht houden op de geldende verboden om beeld- en geluidsopnamen te maken in een zittingszaal, zegt een rechtbankwoordvoerster. Een aparte zittingszaal in de rechtbank openstellen voor publiek was geen optie omdat er dan te veel mensen in de rechtbank aanwezig zijn en in de centrale hal de anderhalve meter afstand niet meer gegarandeerd kan worden.

Avondzittingen
Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak wijst erop dat landelijk steeds meer rechtbanken zoeken naar mogelijkheden om zittingen zo veel mogelijk te laten doorgaan, daarvoor wordt ook gekeken naar andere locaties. De rechtbank Noord-Nederland wil op korte termijn zittingen buiten de rechtbankgebouwen in Groningen, Leeuwarden en Assen plannen. Het gaat dan in eerste instantie niet om strafzaken. En de rechtbank Midden-Nederland houdt de komende maanden zittingen in twee raadszalen in het provinciehuis van Flevoland en op termijn avondzittingen in het gerechtsgebouw om zo veel mogelijk zaken door te laten gaan.

Wijkcentrum
Voor de behandeling van het proces tegen H. zijn vijf dagen uitgetrokken: 22, 23, 25 en 30 juni en 1 juli. Op deze dagen gaan de deuren van het wijkcentrum om 9.30 uur open, de zittingen beginnen om 10.00 uur. Op 30 juni houden de officieren van justitie hun requisitoir en wordt de strafeis bekend.

Deskundigen
De deskundigen van het Pieter Baan Centrum zijn de eerste twee of drie dagen – afhankelijk van de duur van de behandeling van het dossier – aanwezig om vragen te beantwoorden. Deze zaak draait niet om de schuldvraag: dat Thijs H. drie mensen heeft omgebracht, staat in feite niet meer ter discussie. De vraag is in hoeverre de moorden hem zijn aan te rekenen. H. kreeg naar eigen zeggen opdracht van stemmen in zijn hoofd. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum moet hij volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard en tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en stelt dat H. mogelijk een psychose veinsde of deze mede zelf heeft opgeroepen door drugs- dan wel medicijngebruik.

Opdrachten
Op 4 mei 2019 stak H. de 56-jarige Etsuko dood in Den Haag, op 7 mei de 68-jarige Frans en 63-jarige Diny op de Brunssummerheide. Hij zegt de moorden onder invloed van een psychose te hebben gepleegd: hij kreeg daartoe ‘opdrachten of berichten’, onder meer via nieuwsberichten en kentekens. Als hij dat niet zou doen, zou zijn eigen familie worden omgebracht.https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200615_00164275/publiek-kan-zaak-thijs-h-volgen-op-beeldschermen-in-wijkcentrum

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.