Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

OM wil vier jaar cel voor levensgevaarlijke dollemansrit vluchtende Roemeen (Limburger.nl)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen een 36-jarige Roemeen die, op de vlucht voor de politie, zou hebben geprobeerd twee agenten en een wegwerker te doden.

De man negeerde op 28 maart 2019 in Horn een stopteken van een politiepatrouille. Dat leidde tot een wildwestachtervolging met 100 kilometer per uur vanaf de Haelerweg via de Napoleonsweg en Haelen naar Buggenum. Tijdens die dollemansrit zou de Roemeen de politiewagen een paar keer hebben geramd in een poging het voertuig van de weg te drukken. Vervolgens reed hij in Buggenum door een wegafzetting. Hij schampte daarbij een graafmachine waar een wegwerker ternauwernood achter was gesprongen om een aanrijding te voorkomen. De Roemeen vluchtte te voet verder en sprong in de ijskoude Maas. Hij zwom uiteindelijk terug naar de oever. Daar pakte de politie hem op.

De Roemeen hoort, zo denkt officier van justitie Rob van Dartel, tot een van de bendes die Europa doorreizen met als doel misdrijven te plegen. „Hij leeft van de criminaliteit. Dat blijkt ook wel uit de zware veroordelingen in andere landen.”

In Nederland liep de man tegen de lamp toen de politie, na een tip, een personenauto en een bestelbus wilde aanhouden waarmee vier Roemenen onderweg waren. De bestuurder van het voertuig waarin drie mensen zaten, stopte voor de politie. De chauffeur van de bestelbus sloeg op de vlucht.

Paniek

Hij zei donderdag tegen de rechters dat hij dat in paniek had gedaan en dat hij nooit de bedoeling had gehad iemand te verwonden. Hij zou met zijn maten onderweg zijn geweest naar een ijzerhandelaar om in België gestolen metalen af te leveren.

„Ik stond bij mijn landgenoten voor 2000 euro in het krijt. Dat bedrag hoopte ik met de verkoop van het metaal te verdienen. Ze dreigden mijn familie in Roemenië te grazen te nemen als ik mijn schuld niet snel zou inlossen.”

Volgens zijn advocaat Sjanneke de Crom kunnen de rechters de Roemeen alleen veroordelen voor het bedreigen van de agenten. „Hij heeft geen enkele opzet gehad om mensen te doden of hen letsel te bezorgen.” De Crom vindt dat de verdachte vrijgesproken moet worden voor het inrijden op de wegwerker in Buggenum. „Hij heeft van meet af aan gezegd dat hij niemand bij die wegopbreking heeft gezien.” De Roemeen zit al bijna veertien maanden in de cel. Daarmee is hij in de ogen van De Crom voldoende gestraft. De rechter doet op 28 mei uitspraak.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?