Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

‘Meisjes aangezet tot prostitutie via Voodooritueel’ (Limburger)

MAASTRICHT – Zes minderjarige Nigeriaanse meisjes zouden tussen oktober 2008 en maart 2010 als prostituee hebben moeten werken in de regio. De twee hoofdverdachten Peggy A. (28) en Blessing I. (26) zouden hen via een voodoo-ritueel hebben gedwongen.

De twee verschenen gisteren voor de rechtbank in Maastricht. Een derde verdachte – Johan M. uit Eindhoven – was niet naar de zitting gekomen omdat het Openbaar Ministerie zijn dagvaarding te laat zou hebben laten betekenen. Hij zou bij de zaak van een van de slachtoffers betrokken zijn geweest. Dit meisje zou onder dwang van de verdachten een abortus hebben ondergaan.A. zou alle zes de slachtoffers tot prostitutie hebben gedwongen, I. vijf van de zes.

In de strafzaak, die ook voor de rest van de week stond ingeroosterd bij de rechtbank, is justitie ook naar Nigeria afgereisd om getuigen te horen. De minderjarige slachtoffers zouden dertien jaar en ouder zijn en in verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, even als in Duitsland en België als prostituee hebben moeten werken. In een pand aan de Humcoverstraat in Meerssen woonden een of meer slachtoffers, stelt justitie na een huiszoeking. De meisjes moesten vele uren achter elkaar werken, ook als ze ongesteld waren. Een klant weigeren, mocht niet. Een groot deel van hun verdiensten moesten ze afstaan aan een van de hoofdverdachten omdat ze bij haar een schuld van zo’n 50.000 euro hadden. Tijdens een voodoo-ritueel moesten ze zweren te zwijgen. Spraken ze toch, dan kon dat hun dood betekenen. Ook hun familie in Nigeria werd onder druk gezet.

Voodoo is de religie die haar oorsprong vindt in West-Afrika. Hierbij wordt het geloof in een schepper, bijgestaan door lagere goden, godinnen, voorouders en geesten gecombineerd. Offerrituelen spelen een centrale rol in het leven van volgelingen. De religie kent ook feesten waarbij een priester de offers uitvoert waarna er gedanst wordt, soms in trance. Inhoudelijk is de zaak gisteren niet behandeld doordat justitie ’s ochtends(subsidiair) mensensmokkel toevoegde aan de tenlastelegging. Advocaten John van Halderen en Ivo van de Bergh hebben nu meer tijd nodig voor hun verdediging. De zaken zijn voor onbepaalde tijd aangehouden. A. zat nog in voorlopige hechtenis, maar zij mag vandaag naar huis mits ze zich wekelijks meldt bij de politie.

Vanmiddag wordt de zaak tegen een vierde verdachte behandeld. Zij zou paspoorten voor de slachtoffers hebben geregeld vanuit een kapsalon aan de Boschstraat in Maastricht.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.