Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Lage straffen in Valkenburgse zedenzaak (Telegraaf.nl)

MAASTRICHT – De Maastrichtse rechtbank heeft één verdachte in de Valkenburgse zedenzaak veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor ontucht met een toen 16-jarig meisje. Deze dader was een jongerenwerker die slachtoffers van loverboys begeleidde.

Een tweede verdachte kreeg vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ook deze dader werkte met minderjarigen. Tien andere verdachten hebben één dag celstraf gekregen, in combinatie met werkstraffen van 120 tot 240 uur. Wettelijk gezien moet de rechtbank wel een celstraf opleggen en daarom koos de rechtbank voor een dag cel plus taakstraffen.

Eis
De straffen zijn lager dan wat het Openbaar Ministerie had geëist. Veelal wilde het OM de mannen vijf maanden tot een jaar achter de tralies zien. De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot, aldus de rechters.
Maar de mannen hebben zich onvoldoende ervan vergewist of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. Alleen afgaan op de in de seksadvertentie opgegeven leeftijd of wat het meisje daarover beweert, is onvoldoende. Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

De rechtbank doet volgende week uitspraak tegen een tweede groep klanten van het meisje.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman deelt meer details over de uitspraak via haar Twitter-feed.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.