Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Justitie maakt jacht op Serviërs na miljoenenroof (1limburg.nl)

In de jacht op de mensen die de Maastrichtse juwelier Burger beroofden in december 2018, heeft justitie vier Serviërs en een Bosniër in het vizier gekregen. Zij zouden voor 1,3 miljoen euro aan horloges hebben gestolen.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Van het Servische kwartet zit alleen Lazar J. (52) vast.

Du Pont

Lazar maakte deel uit van een criminele bende uit het voormalig Joegoslavië, zo vertelde een informant een dag na de roof aan de politie. Diezelfde informant leidde agenten naar hotel Du Pont in Maasmechelen. Daar, op zo’n dertig kilometer van de juwelier in de Platielstraat, verbleven de verdachten rondom de miljoenenroof.

Darko de Denker

Die roof op kerstavond 2018 is vermoedelijk bedacht door Darko D., één van de Serviërs. Hij had telefonisch contact met alle betrokkenen in het dossier en heeft de complete hotelrekening betaald. Daarmee betaalde hij volgens justitie dus ook het verblijf van landgenoten Lazar, Denis M. en Slavisa N en de Bosnische verdachte Nasuf R.

Horloges in afzuigkap

Nasuf zat al even vast. Hij en zijn vrouw werden in oktober gearresteerd in een woning in de Asterstraat in Geleen. Daar werden geld, horloges, sporen van een hennepplantage en een vuurwapen gevonden. De horloges bleken niet gestolen, ook al waren ze verstopt in de afzuigkap. Nasuf werd wel veroordeeld voor de overige zaken. Hij kreeg daar vijf maanden cel voor, is inmiddels weer vrij en moet nu afwachten wat justitie in petto heeft in de zaak van de horlogeroof.

Supermager bewijs

Dat hij überhaupt nog verdacht wordt, verbaast advocaat Peer Szymkowiak. “Het bewijs is supermager. Twee anonieme getuigen die zeggen dat hij contact had met die groep en dat hij betrokken was. Meer niet.” Szymkowiak heeft een verzoek ingediend bij de rechter om de zaak van zijn cliënt te beëindigen. “Hij gaat er erg onder gebukt dat hij onterecht wordt beschuldigd.”

Servië sputtert tegen

Datzelfde geldt voor Lazar, alias Willy, die halverwege december werd gearresteerd tijdens een grenscontrole in Hongarije. Net als de andere Serviërs stond hij internationaal gesignaleerd, maar Servië levert doorgaans geen eigen burgers uit aan andere landen. Lazar had echter de pech dat hij op de Hongaarse grens in de kraag werd gevat. Tien dagen laten zat hij in een Nederlandse cel.

‘Willy moet vrij’

Daar waar het voor justitie dus wachten is op een kans om Darko, Denis en Slavisa te arresteren, komt Lazar op 8 april voor het eerst voor de rechter. Zijn advocaat Justin Luiten zal dan vragen om ‘Willy’ vrij te laten. “Ik vind zijn veronderstelde rol te weinig toegelicht. En op basis van dit dossier, zeker na anderhalf jaar onderzoek, zie ik niet gek veel bewijs.”

Justitie is gevraagd om op dit verhaal te reageren, maar laat via een woordvoerder weten dit niet te doen in het belang van het onderzoek.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?