Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Jarenlang onderzoek mensenhandel

Justitie heeft jarenlang telefoons afgetapt en met getuigen gesproken in een groot onderzoek naar mensenhandel. Hoe gingen de verdachten te werk?

Vanuit zuid-Limburg is jarenlang de handel georganiseerd in minderjarige Nigeriaanse tieners. In en rond de provincie werden ze uitgebuit in de seksindustrie. Dat concludeert justitie na een jarenlang onderzoek. Tenminste zes minderjarige tieners uit Nigeria zijn de voorbije jaren door hoofdverdachte Peggy A.(28) uit Almere, Blessing I.(26) uit Riemst en Johan M. uit Eindhoven tot prostitutie gedwongen na een voodoo-ritueel.Voor de behandeling van het strafproces had de rechtbank deze week gereserveerd, maar de advocaten staken daar een stokje voor. De betekening van Johans dagvaarding was niet geldig, Peggy A. verstond haar tolk niet en de advocaten hadden meer voorbereidingstijd nodig nu hun cliënten ook mensensmokkel ten laste is gelegd. Op verzoek van de verdediging is A.- die nog vast zat- vrijgelaten tot de behandeling, ondanks het vluchtgevaar waar officier van justitie Anneke Rogier ernstig voor vreest. Het is maar goed dat de advocaten nu volop schieten op justitie, want volgens bronnen bij politie en justitie zal dat tijdens de inhoudelijke behandeling lastig worden. De zaak zou goed doortimmerd in elkaar zitten. Justitie heeft telefoongesprekken getapt en zelfs getuigen in Nigeria en Canada gehoord. Tot nu is alleen aan bod gekomen hoe de slachtoffers aan paspoorten kwamen. Bij die zitting is wel al een beetje duidelijk geworden hoe A. en haar compagnons te werk gingen.

Het verhaal begon voor justitie met een tip op 8 april 2009. Ene Peggy, zelf Nigeriaanse, zou al langere tijd op grote schaal Nigeriaanse meisjes naar Nederland laten komen om hierin de seksindustrie te werken. In Afroshop Mama Bee, een kapsalon aan de Boschstraat in Maastricht, ontfutselde ze paspoorten van legaal in Nederland wonende negroïde vrouwen. Zo leende ze tegen een maandelijkse betaling van 150 euro het paspoort van Isabelle S.(27). Tijdens een tussenstop in Italië ondergingen de meisjes een voodoo-ritueel bij ene P.. Hij stuurde hen daarna naar Charleroi Airport. Via de kapperszaak in de Boschstraat kregen ze een paspoort om ‘legaal’ de prostitutie in te gaan.

Velen zullen bij de kapperszaak waarschijnlijk terugdenken aan de grote vechtpartij-11 juli vorig jaar tussen kappers Afro Shop Giselle en Karels barbershop. De kappers zelf zeiden dat het om jaloezie ging. Of dit echt de reden is, kon de politie gisteren niet zeggen. Hoe dan ook, officier van justitie Anneke Rogier gaat er nog niet vanuit dat er een link is tussen die kappersoorlog en de mensenhandel. Via Mama Bee kregen de minderjarige prostituees niet alleen een paspoort om bij controles niet door de mand te vallen. Isabelle S. is voorgesteld drugs te smokkelen en een schijnhuwelijk aan te gaan. De prostituees zou Peggy hebben laten werken in bordelen in Zuid-Limburg, België, Eindhoven en in Aken.Chauffeur Jef H. bracht hen hierheen.Wanneer de verdachten nu moeten voorkomen, is nog niet bekend.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.