Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Hoofdverdachte van moord op Belgische vraagt vrijspraak

De verdediging van Gradus T., de hoofdverdachte van de moord in het Nederlandse Chaam op een vrouw uit Turnhout, heeft om de vrijspraak gevraagd. Dat gebeurde nadat eerder op de dag de officier van justitie een celstraf van 24 jaar had gevraagd. De verdediging van de vrouwelijke medeverdachte, José v.E., vroeg ook de vrijspraak, maar dat deed het openbaar ministerie eerder al. De uitspraak vindt over twee weken plaats.
Snijwonden

Marita Schoenmaekers uit Turnhout overleed in de nacht van 25 op 26 augustus 2006 in een maïsveld in Chaam. Ze stierf aan vier snijwonden in de hals. Kort na de feiten werd Gradus T. opgepakt. De man was barman in een café in Turnhout, waar de vrouw het laatst werd gezien.
Tijdens het onderzoek heeft de man verschillende keren zijn verklaringen aangepast. Vorige week deed hij dat nog een laatste keer tijdens het eerste deel van het proces. Volgens de officier van justitie was het wijzigen van die verklaringen al een aanwijzing van schuld.

“Laffe daad”

“Er zijn ook de bekentenissen in Turnhout, het mes, de sporen van het schoeisel van de verdachte in het maïsveld, het bestaan van ‘John’ dat niet bewezen kan worden, het gsm-verkeer van de verdachte en het feit dat T. tijdens een reconstructie precies
deed wat er gebeurd was.” Volgens het openbaar ministerie in Breda is het dan ook duidelijk dat T. de moord met voorbedachten rade heeft gepleegd. “Hij had tijd om zich te bedenken, want hij heeft haar eerst in het maïsveld achtergelaten alvorens terug te keren met een mes. Het is een laffe en brutale daad geweest. Mijn eis is 24 jaar.” Voor de vrouwelijke medeverdachte vond het openbaar ministerie geen bewijzen en ondanks het feit dat ze een jaar in voorhechtenis zat, werd toch de vrijspraak gevorderd.

“Geen bewijs”

De advocaat van de verdediging van T. vroeg ook om de vrijspraak. “Het enige wat er echt overblijft, zijn de sporen van de schoenen in het veld en dat is geen bewijs van de moord”, aldus meester Serge Weening. “Hij heeft in België bekend op aanraden van zijn advocaat, meer niet.” De uitspraak wordt op 2 juni bekendgemaakt.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.