Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Hof onderscheidt fasen in geweld tegen Pierre Collette

DEN BOSCH/MAASTRICHT – Het hof behandelde drie weken geleden in hoger beroep de zaak tegen acht verdachten, uit Maastricht en omgeving, van de roofmoord op Pierre Collette. Uit het arrest in de zaken tegen Emrys H. en Santino S. blijkt dat het hof twee fasen onderscheidt in het geweld tegen Collette.
Bij de tweede fase waren alleen Tommy V. 28 en Jeffrey S. 24 betrokken. Zij waren in de auto van Collette meegereden naar de Sint Pietersberg V. zei op een gegeven moment dat hij niet wilde dat Collette hen later zou herkennen. Daarna probeerde de twee hem te wurgen door met een voet op zijn keel te gaan staan. Tenslotte stak V. hem met een mes in de borst.

Welke straf S. en V. zullen krijgen voor hun rol in de moord op Collette, is nog niet bekend. Het hof heeft het onderzoek heropend omdat de rechters in hoger beroep vinden dat de rapporten die gedragskundigen over deze twee verdachten hebben uitgebracht, niet volledig genoeg zijn. Nader onderzoek in het Pieter Baan Centrum moet meer duidelijkheid verschaffen over hun psychische gesteldheid.

Het hof vindt dus dat Emrys H. en Santino S. niet betrokken waren bij de tweede fase in het geweld tegen Collette. Dat verklaar de langere straffen. Daarnaast zijn nieuwe verklaringen van Tommy V. en Jeffrey S. van invloed geweest op de straf voor Emrys H. in hoger beroep. Zij namen, na het vonnis van de rechtbank, terug dat Emrys tegen het hoofd van Collette had getrapt alsof het een voetbal was. Ook acht het hof niet bewezen dat Santino S. Collette met een honkbalknuppel tegen het hoofd heeft geslagen.

Lesly H., in wiens kapsalon de plannen voor de carjacking werden gesmeerd, is in hoger beroep veroordeeld tot vijfenhalf jaar cel (een jaar minder dan bij de rechtbank).

Heler Johnny V. kreeg, net als bij de rechtbank, een jaar gevangenisstraf. Sarah H., een van de twee vrouwen die als chauffeur fungeerde, kreeg vijf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk. Tenslotte was er een vrijspraak voor Maud P., van wie het hof niet bewezen acht dat ze wist van de plannen.

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?