Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Geen nieuwe straf voor vernielen monument Nicky (1limburg.nl)

Eric A. (50) krijgt geen nieuwe straf voor het vernielen van het Nicky Verstappen-monument. De man gooide op 5 april 2019 stenen tegen de gedenksteen op de Brunssummerheide.

De Heerlenaar werd in 2007 en 2012 ook al eens gearresteerd voor vernielingen aan het monument.

Schizofrene stoornis

Eric beweerde in het verleden ook iets te maken te hebben met de dood van Nicky Verstappen, maar dat verhaal deed de rechtbank destijds af als luchtfietserij. De Heerlenaar kampt immers al jaren met psychische klachten en zat meermaals gedwongen in een psychiatrische kliniek, vanwege een schizofrene stoornis en psychoses.

Moordgedachtes

De man krijgt medicatie om zijn stoornis te controleren. “Van die spuit kreeg ik moordgedachtes”, blikt Eric terug op april 2019. “Ik was boos vanwege die spuit. Maar ik had niet verwacht dat het monumentje kapot zou gaan als ik er met stenen tegenaan zou gooien.” Inmiddels zou het een stuk beter gaan met Eric, die in een begeleid wonen-traject zit.

“Snapt u dat dit zeer verdrietig is voor de ouders van Nicky Verstappen?”, hield de rechter hem dinsdag voor. “Jawel, maar er gaan veel kinderen dood. Die hebben geen monument.”

Kwetsbare verdachte

Eric kent vanwege zijn stoornis amper empathie, hetgeen zijn handelen en denken deels zou verklaren. “Het gaat hier om een zeer kwetsbare verdachte, die je dit bijna niet kwalijk kan nemen”, zei advocate Sjanneke de Crom dinsdag. “Meneer is al sinds 1994 bekend binnen de geestelijke gezondheidszorg.” Justitie eiste om diezelfde reden geen straf, anders dan de drie dagen die Eric al in voorarrest heeft gezeten. Daar ging de rechter in mee.

Nicky Verstappen

Sinds de vernieling van het monument in april 2019 is er het nodige gebeurd in de zaak Nicky Verstappen. Jos Brech werd in november 2020 veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf en ging direct in hoger beroep. De eerste zitting in hoger beroep moet nog volgen.

De advocaat die de verdachte(n) in deze strafzaak bijstaat is:

Sjanneke de Crom

STRAFRECHTADVOCAAT

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.