Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Geen celstraf voor fraude ‘vanwege gezichtsverlies’ (Limburger)

MAASTRICHT – Twee oud-bestuurders van de islamitische basisscholen El Wahda in Heerlen en El Habib in Maastricht hoeven niet de cel in wegens fraude van enkele tonnen omdat ze ‘al gezichtsverlies hebben geleden in de islamitische gemeenschap, hetgeen door hen reeds als straf is ervaren’. Dat oordeelde de rechtbank in Maastricht gisteren in de fraudezaak.Volgens de rechters is een onvoorwaardelijke celstraf ‘in beginsel gepast’, maar in dit geval is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden genoeg. De eis was vijf maanden onvoorwaardelijk.

Schooldirecteur Marcel L. (53) moet honderd uur werkstraf vervullen. Samen moeten de mannen ook bijna 2,5 ton terugbetalen. De schoolbestuurders maakten zich medio jaren negentig jarenlang schuldig aan het opstellen van fictieve arbeidscontracten voor henzelf en hun echtgenotes. Voormalig voorzitter van het schoolbestuur Abdelhaquim K. (46) en penningmeester El Houssien C. (52) plaatsten zichzelf op de loonlijst als fulltime leraar terwijl ze ooit les gaven. Beide mannen hadden daarnaast fulltime andere banen, K. als beveilig erin de penitentiaire inrichting in Roermond, C. bij een autofabriek. Het werk op de school verrichtten ze „in de avonduren en het weekend”, zo verklaarden ze bij de FIOD.

Hun echtgenotes kregen betaald als administratieve kracht en conciërge, de echtgenote van de directeur als onderwijsassistent. Het geld staken ze niet in eigen zak maar gebruikten ze voor het leerlingenvervoer, zo claimden ze. Dat was noodzaak omdat de scholen anders te weinig leerlingen zouden hebben om te kunnen voortbestaan. De rechtbank verwierp dit verweer als ‘niet aangetoond of aannemelijk’. Verdachten hebben „op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van vrij grote bedragen gemeenschapsgeld,” aldus het vonnis.

In de media
met actuele strafzaken

Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.