Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Eis van acht jaar tegen schutter van burenruzie in Sittard (Limburger.nl)

Tegen de man die vorig jaar bij zijn huis in Aan het Broek in Sittard een buurtgenoot door het hoofd schoot, is acht jaar celstraf geëist. De advocate van de man vroeg om vrijspraak, omdat hij zou hebben gehandeld uit noodweer.

Aan de schietpartij op 14 april vorig jaar ging een ruzie tussen kinderen vooraf. Sittardenaar Ben S. zou één van hen stevig hebben vastgegrepen. Toen de ouders van de jongen verhaal kwamen halen bij diens woning trok S. een pistool en raakte de stiefvader in het hoofd. Het slachtoffer overleefde de schietpartij, maar houdt blijvende schade aan een oog.

De officier van justitie achtte bewezen dat de 55-jarige Ben S. bewust op zijn slachtoffer schoot. Hij eiste acht jaar onvoorwaardelijke celstraf voor poging tot doodslag. De advocate van de schutter zegt dat S. zich bedreigd voelde en dat hij uit noodweer handelde. Ze vraagt om vrijspraak. De dader zit sindsdien in hechtenis.

Bewakingscamera’s

Het schietincident staat op bewakingscamera’s. Beelden zijn woensdag tijdens de zitting in de rechtbank van Maastricht getoond. Te zien is dat de opa van een meisje dat bij de ruzie betrokken was, aan de deur met de vrouw van de schutter ogenschijnlijk rustig praat over het voorval.

Wapen

De opa draait zich om en loopt weg als een auto bij de oprit halt houdt. Uitgestapt zijn de moeder en stiefvader vergezeld van hun zoon die hard zou zijn aangepakt door S. De ouders lopen de oprit op, S. loopt op hen af. Te zien is dat hij iets wat op een wapen lijkt vasthoudt. Hij trapt de stiefvader en zwaait met een arm, waarbij het schot valt.

De advocate van S. stelt dat hij schoot, omdat de stiefvader naar een wapen leek te grijpen. Dat is op de camerabeelden niet te zien. De officier van justitie spreekt van bewust schieten door S.

Gepest

De advocate schetst het beeld van de dochter van S. die stelselmatig wordt gepest en mishandeld door kinderen uit de buurt. Beelden tonen hoe zij door een meisje wordt aangevallen. „Hij heeft grote angst dat zijn gezin iets overkomt.”

Justitie en verdediging van S. zijn het er over eens dat een auto-ongeluk in 2016 waarbij S. hersenletsel opliep ertoe hebben geleid dat hij minder toerekeningsvatbaar is. Justitie zegt echter dat hij in alle kalmte opereerde. „Op het moment dat hij een wapen pakte, was er geen dreiging.”

Motorclub

De verdediging van S. spreekt van een dreigende situatie die de gestresste S. ertoe bracht een pistool uit de meterkast te pakken. „Hij zegt dat de opa van één van de kinderen zou hebben gezegd dat een motorclub zou langskomen.”

De rechter doet op 3 juni uitspraak.

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?