Voor dringende gevallen zijn onze
strafrecht
advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland.
Voor dringende gevallen 24 uur per dag

Celstraf en daarna opname in zorginstelling voor schutter burenruzie in Sittard (Limburger.nl)

Ben S. is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk. De man schoot vorig jaar bij zijn huis in Aan het Broek in Sittard een buurtgenoot door het hoofd bij een burenruzie. Ook moet hij zich laten behandelen voor psychische stoornissen.

Dat betekent dat de man nog tien maanden gevangenisstraf moet uitzitten. Hij zit sinds 19 april vorig jaar in de cel. Die dag deed zich de schietpartij voor op de oprit van het huis van S. in Sittard.

Wapen
De rechtbank in Maastricht acht bewezen dat Ben S. schuldig is aan poging tot doodslag. De man kwam met een geladen revolver op de buurtgenoot af die op de oprit van de woning van S. verhaal kwam halen nadat S. diens stiefzoon bij een ruzie tussen kinderen stevig bij de arm had gepakt. Daarbij viel een schot en bleef S. met het wapen zijn slachtoffer nawijzen.

Van noodweer, zoals de advocate van S. stelt, is volgens de rechter geen sprake. „Er was geen onmiddellijk dreigend gevaar voor S. of zijn gezin.” Volgens de advocate dacht de dader dat hij zou worden aangevallen door leden van een motorbende. Die bewering wordt volgens de rechter niet ondersteund door beelden opgenomen door camera’s die rond het huis hangen en evenmin door getuigenverklaringen.

Dreigend
De rechtbank is het wel met de verdachte eens dat het intimiderend kan overkomen als onbekenden je erf betreden. „Maar dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van een ogenblikkelijk dreigend gevaar. En zelfs al was het dreigend, dan nog had de verdachte naar binnen kunnen gaan en de deur dicht kunnen doen in plaats van te schieten.”

Hersenletsel
De rechtbank gaat niet mee in de eis van de officier van justitie die acht jaar celstraf had geëist. De rechter acht S. verminderd toerekeningsvatbaar. S. heeft in 2016 een auto ongeluk gehad waarbij hij hersenletsel opliep. Volgens deskundigen heeft hij daaraan een neurologische stoornis overgehouden. Hij is sindsdien impulsief, mentaal minder flexibel, sneller prikkelbaar en kan zaken minder goed overzien, aldus deskundigen.

Behandeling
Nadat S. zijn straf heeft uitgezeten moet hij zich tijdens zijn twee jaar proeftijd voor maximaal een jaar laten opnemen in een zorginstelling voor behandeling van zijn neurologische klachten, zo stelt de rechter als voorwaarde.

Aan het slachtoffer, dat blijvende schade aan een oog opliep na de schietpartij, moet S. ruim 5500 euro betalen. De advocate van S. laat weten dat er waarschijnlijk geen beroep wordt aangetekend tegen het vonnis. „Mijn cliënt is blij dat ook de rechter vindt dat hij behandeld moet worden.”

De verdachte(n) in deze zaak wordt bijgestaan door:

Lees ook over ons
strafzaken
:

Wij helpen u graag!
Wordt u verdacht?

Neemt u dan 24 uur per dag rechtstreeks contact op met een strafrechtadvocaat.

Weening Strafrechtadvocaten is een advocaten kantoor waarbij u terecht kunt voor zowel juridisch advies als voor de beste vertegenwoordiging in de rechtbank.
SPOEDGEVAL?