Voor dringende gevallen zijn onze advocaten 24 uur per dag bereikbaar door heel Nederland

Voor dringende gevallen 24/7

Actuele strafzaak

Brunssumse ex-cipier pas na jaren veroordeeld voor hennepteelt en hoeft mede daardoor niet meer de cel in (Limburger.nl)

Een oud-cipier uit Brunssum is veroordeeld voor jarenlange hennepteelt en witwassen. Toch hoeft hij niet meer de cel in. De reden: de rechtszaak heeft 3,5 jaar vertraging opgelopen. Wel moet hij Enexis 68 mille betalen voor afgetapte elektriciteit. Ook zijn vrouw is veroordeeld.

De 48-jarige Brunssumer D. en zijn 45-jarige vrouw V. hebben tussen 2005 en 2013 vele tonnen verdiend met de illegale kweek van hennepplanten in een woning in de wijk Treebeek.

Schoonouders

De woning was D.’s eigendom en werd bewoond door zijn schoonouders. In ruil voor het onderhoud van de illegale plantage in de kelder hoefden de schoonouders geen huur te betalen en kregen zij gemiddeld achtduizend euro per oogst. Dat heeft de schoonvader begin 2014 bij zijn aanhouding verklaard. Kort daarna is hij in detentie overleden.

Volgens advocaten Jo Marchal van D. en Serge Weening van echtgenote V. is de manier waarop de politie met de dood van de schoonvader is omgegaan inhumaan en mensonterend. Rechercheurs hebben onjuiste informatie over de dood verstrekt om het verhoor van D. te beïnvloeden, stellen de raadslieden. De rechtbank ziet daar geen aanwijzingen voor.

Getuige

Ook is het voor de advocaten onmogelijk geweest om de schoonvader zelf te ondervragen, wat zij noodzakelijk achten omdat het bewijs van het Openbaar Ministerie rust op diens verklaring als getuige. Het Openbaar Ministerie zou daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard, vinden Weening en Marchal. De verklaring van de overleden schoonvader wordt echter ondersteund door ander bewijs, werpt de rechtbank tegen.

Opbrengst
De hennepteelt is aan het licht gekomen bij een inval in juni 2013, toen de politie tweehonderd wietplanten en ruim zeven kilo aan hennep vond. De schoonvader heeft verklaard dat er sinds 2005 drie keer per jaar werd geoogst. Op grond van de omvang van de plantage en de periode waarover is geteeld heeft de politie de opbrengst op vele tonnen geschat, maar het exacte bedrag heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen.

Auto’s en motoren

Wel is gebleken dat de man en vrouw auto’s, motoren, vakanties en luxegoederen hebben aangeschaft die niet bij hun normale inkomen als gevangenisbewaarder en pedicure pasten. Ook beschikten ze over een buitenlandse bankrekening. De rechtbank gaat ervan uit dat het echtpaar vier ton heeft witgewassen.

Strafvermindering

Bij illegale hennepteelt van deze omvang past normaal een gevangenisstraf. De behandeling van de zaak heeft echter jarenlange vertraging opgelopen, omdat het Openbaar Ministerie bijna drie jaar niets heeft ondernomen. Dat leidt tot forse strafvermindering. D. krijgt twaalf maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk. De tijd die hij zou moeten zitten is gelijk aan het voorarrest. Daarnaast moet hij 68 mille terugbetalen aan Enexis voor het illegaal stroom aftappen. Echtgenote V. is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk voor haar aandeel in het witwassen.

In de media
met actuele strafzaken

Populaire verzoeken:
Begin te typen om de berichten te zien die je zoekt.